Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2006-003       |
|                                            |Arnhem|10 januari 2006|
|                                            |,     |               |
Zwolle/Arnhem, 6 januari 2006

abbenhues en van diessen opgetogen over 3,5 miljoen voor oost-nederland

'We plukken nu de vruchten van ons actieve innovatiebeleid'

Overijssel en Gelderland ontvangen een bedrag van E 3.695.500,-- aan rijkssubsidies voor de ontwikkeling van drie innovatieve projecten. De financiële impuls wordt benut voor projecten en onderzoek rond kennisontwikkeling en -toepassing in voeding, gezondheid en nanotechnologie. De totale projectkosten bedragen 21 miljoen euro. Gedeputeerde Abbenhues, portefeuillehouder voor Economie en Innovatie in Overijssel, en haar Gelderse collega René van Diessen zijn blij dat de kennisprojecten door het ministerie van Economische Zaken goed gewaardeerd zijn. "Het zijn inhoudelijk excellente projecten die leiden tot een versterking van de regionale economie, toepassingen van nieuwe technieken en werkgelegenheid", aldus Abbenhues. Van Diessen reageert met 'het actief ingezette innovatiebeleid in Oost-Nederland werpt nu zijn vruchten af. En dit is nog maar het begin!'

De projecten, die zijn opgenomen in een regionale innovatieagenda, zijn het resultaat van een intensieve samenwerking tussen ondernemers, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en overheden waaronder het ministerie van EZ en de provincie. Naar verwachting zal begin maart de volledige agenda met alle projecten uit de valleys food, health en technology van Oost-Nederland gepresenteerd worden. Naast de bijdrage van het ministerie zullen de provincies Overijssel en Gelderland naar verwachting ook nog een subsidie van ongeveer 4 miljoen euro beschikbaar stellen aan de drie projecten. Hiervan gaat het grootste gedeelte naar het project Nanotechnology for food en health. Naar verwachting gaan de projecten in maart dit jaar van start en hebben een looptijd van ongeveer anderhalf jaar.

Oost-Nederland, met Twente, Arnhem-Nijmegen en Wageningen, is één van de vier landelijke innovatieregio's. In de door het kabinet vastgestelde beleidsnotitie 'Gebiedsgerichte Economische Perspectieven; Pieken in de Delta' is de regio aangewezen als 'hotspot'. Dit betekent dat Oost- Nederland een belangrijke concurrentiepositie kan verwerven op de internationale markt. De verschillende kennisinstellingen en de vele kennisintensieve bedrijven die de regio rijk is, bieden hiervoor de juiste basis.

Toelichting
Nanotechnology for food and health: oprichting van een programma voor toepassingsgericht micro- en nanotechnologieonderzoek op de thema's voeding en gezondheid. Op deze wijze komt onderzoekscapaciteit van kennisinstellingen beschikbaar voor het bedrijfsleven, waardoor innovaties gemakkelijker worden gerealiseerd. Wageningen Universiteit, Universiteit Twente en Radboud Universiteit voeren deze onderzoeken gezamenlijk uit in opdracht van het bedrijfsleven (MKB). Totale kosten zijn 12 miljoen euro. Het ministerie van EZ en de regionale overheden financieren ieder maximaal 2 miljoen euro.

Melk op Maat: onderzoek naar wenselijke innovaties in de huidige zuivelketen. Focus op effectievere benutting van variatie in melksamenstelling. Vraaggestuurde benadering van de zuivelproductieketen (met de consument als drijvende kracht) gericht op substantiële versterking van de mondiale positie van de Nederlandse zuivelsector. Deelnemende partijen: Food Valley (trekker) en samenwerkende onderzoeksinstituten en bedrijfsleven, verenigd in de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO). Totale projectkosten 3 miljoen euro. Het ministerie van EZ en regionale overheden dragen ieder 695.500 euro bij.

Innovaties in koelvers: onderzoek gericht op een sterke kwaliteitsverbetering in koelverse maaltijden door innovaties in processing en verpakking. Dit leidt tot verbetering van de voedselveiligheid en afname van de distributie- en uitvalkosten. Het project zal leiden tot intensieve publiek-private samenwerking binnen Food Valley. Deelnemende partijen: WUR/Agrotechnology & Food Innovations en Struik Foods. Totale projectkosten 6 miljoen euro. Het ministerie van EZ en de regionale overheden financieren ieder maximaal 1 miljoen euro.

Informatie: Petra Timmer, team Communicatie, provincie Overijssel, telefoon 038 425 23 18 of bij spoedvragen buiten kantooruren 06 18 30 00 03 Provincie Gelderland, afd. Communicatie, Johan Visser, tel. 026 - 359 90 22.


---- --