Rabobank Nederland

Rabobank: Winstgroei ten minste 12 procent Rabobank Nederland, 10/01/2006 16:10
---

Bestuursvoorzitter Bert Heemskerk van de Rabobank Groep verwacht over 2005 een winstgroei van ten minste 12 procent. In zijn nieuwjaarstoespraak betoonde Heemskerk zich tevreden over de prestaties van de coöperatieve financiele instelling in zn volle breedte. Te meer daar alle bedrijfsonderdelen aan het fraaie resultaat bijdroegen. Een resultaat dat werd bereikt ondanks verhevigde concurrentie, vooral in Nederland. De aangesloten banken, de kern van de Rabobank Groep, presteerden in 2005 opnieuw goed, meldde bestuursvoorzitter Heemskerk. Ook de bedrijfsonderdelen die de grootzakelijke en internationale markten bedienen, droegen fors bij aan de winstgroei van de all-finance groep. Heemskerk toonde zich ook tevreden over de resultaatsontwikkeling bij de dochters Robeco Groep, De Lage Landen, FGH Bank, Rabo Vastgoed, Alex, Schretlen & Co, Obvion en voormalig dochter Interpolis (gefuseerd met Eureko/Achmea).

De voortdurende winstgroei bevestigt volgens Rabo-topman Heemskerk de solide financiële reputatie in de markt. Als Rabobank Groep hebben we weer een goed jaar achter de rug. De verwachte resultaatstijging van ten minste 12 procent mag er zijn. Dat is een prestatie die telt, te meer omdat over de volle breedte prima werk is geleverd. Op deze wijze laten we zien dat we onze Triple A rating waard zijn. Jaar op jaar laten we een gestage winstgroei zien. Dat geeft vertrouwen bij onze klanten en medewerkers.

De Rabobank boekte behalve een groei in de winst ook een stijging in de waardering van klanten. Uit onderzoek blijkt dat de tevredenheid van klanten over de Rabobank in 2005 steeg, terwijl dit bij de voornaamste concurrenten daalde. Iets waar de medewerkers volgens de bestuursvoorzitter collectief trots op mogen zijn. Heemskerk: 2005 was voor ons het Jaar van de Service, gericht op onze klanten waar we zo dicht bij staan. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen. We houden dat hoge serviceniveau vast en zullen de bank blijven die het dichtst bij de klanten staat en ze van kundig advies blijft voorzien!

Enkele belangrijke ontwikkelingen in 2005

- De aangesloten banken gaan voortvarend te werk bij de processen van fusies en opschaling: het aantal lokale banken liep terug tot 248. De operatie Visie Rabobank 2005+ - bedoeld om de klanten nog beter te kunnen bedienen - is hiermee voor de helft voltooid.

- Met de uitgifte van een nieuwe tranche Ledencertificaten III werd het vermogen met 2 miljard versterkt.

- Voor de tweede keer is Rabobank de Zakenbank van het Jaar geworden.

- Het programma Operatie Service Rabobank Nederland ligt op schema.

- Schretlen & Co werd op de valreep van 2005 uitgeroepen tot de beste private bank en Rabobank Private Banking eindigde, nog maar net uit de startblokken, als tweede.

- Na fusie van Interpolis en Achmea een nieuwe belangrijke stap in de groeiende samenwerking tussen de Rabobank Groep en Eureko is de grootste verzekeraar van Nederland ontstaan.

- Bij Robeco Groep nam het beheerd vermogen fors toe, belangrijke fondsen als Robeco en Rolinco realiseerden een uitstekende performance.

- Als onderdeel van het Rabobank Development Program nam de bank een participatie in de Tanzaniaanse National Microfinance Bank. Rabobank International Advisory Services adviseerde enkele Chinese kredietcoöperaties.

- De internationale retailbanking activiteiten bij Rabobank International groeiden fors (o.a. een bod op een bank in Californie en een voorgenomen participatie in de Turkse Sekerbank). De groei van het ledenaantal zet door: in 2005 passeerde de Rabobank de mijlpaal van 1,5 miljoen.

- De Rabobank heeft wederom van de Sustainable Asset Management Group (SAM), die bedrijven beoordeelt op hun prestaties in maatschappelijk verantwoord ondernemen, de hoogste duurzaamheidsrating in de Europese bankensector gekregen. Wereldwijd staat Rabobank nu op nummer twee.

Postief over economie

Bestuursvoorzitter Heemskerk is positief over de economische vooruitzichten in Nederland. Hij verwacht dat de economische groei in 2006 op tenminste 2 procent zal uitkomen. Daarmee is Rabobank iets optimistischer dan een paar maanden geleden. We zien de bedrijvigheid over zon breed front aantrekken, aldus de Rabo topman, dat - onvoorziene ontwikkelingen daargelaten - de Nederlandse economie het dit jaar beter gaat doen dan tot nu toe in het algemeen werd aangenomen.

De positieve ontwikkelingen worden ondersteund door een een herstellende arbeidsmarkt: het aantal banen krimpt niet meer, de werkgelegenheid lijkt daarentegen weer aan te trekken. Dat is goed voor het vertrouwensklimaat, zei Heemskerk.

Uitgaande van een soortgelijke ontwikkeling in West-Europa zal dit er toe leiden dat de Europese Centrale Bank in de loop van het jaar de refinancieringsrente stapsgewijs zal verhogen. Dit versterkt de Euro en houdt de inflatie laag. Dientengevolge zal de stijging van de lange rente beperkt blijven, hetgeen - aldus Heemskerk - positief is voor de huizenmarkt in Nederland.