Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst collegevergadering 10 januari 2006

2005/26933 Heroverweging bezuinigingstaakstelling Tracee/SDOH vanaf 1.1.2007 in het kader van Operatie Drieslag In het kader van de bezuinigingsoperatie Drieslag van de gemeente Heerlen heeft de gemeenteraad zijn besluit in september 2005 uitgesteld om E 1.060.000 op Tracee en SDOH te bezuinigen, omdat getwijfeld werd aan de haalbaarheid ervan. De raad heeft toen het college van B&W de opdracht gegeven om de haalbaarheid ervan te onderzoeken en eventueel andere bezuinigingsvoorstellen voor te leggen. Het college heeft naar aanleiding van zijn onderzoek besloten de raad voor te stellen, akkoord te gaan met de bezuinigingsvoorstellen ter hoogte van E 115.000 die de beide instellingen zelf aangeven. Het betreft hier E 15.000 aan besparingen op het jeugd- en jongerenwerk en E 100.000 aan besparingen op de huisvestingskosten van ouderenactiviteiten.

Daarnaast is het college ervan overtuigd dat er minimaal E 85.000 bespaard kan worden op de overhead van beide organisaties. Het college stelt daarvoor aan de raad voor om een extern bureau onder gemeentelijke regie een organisatiestructuur uit te laten werken en te implementeren voor een herordening c.q. herclustering van de werkvelden van beide organisaties in apart herkenbare organisatie-eenheden, waarbij de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) richtinggevend is. Het college zal de raad vragen of hij zich tot deze bezuiniging van E 200.000 (= E 115.000 en E 85.000) wenst te beperken, of dat ook bezuinigd dient te worden op de dienstverlening van Tracee/ SDOH zelf. Het college heeft hiervoor verschillende bezuinigingsmethodes op een rij gezet, die ingrijpen op het bestaande beleid en de dienstverlening van beide organisaties. Het college is van mening dat hier voor maximaal E 220.000 aan haalbare opties bij zitten. Het kan zijn dat de raad hier anders over denkt en andere keuzes maakt. Als mogelijkheid adviseert het college de raad om een extern onderzoek te laten doen naar andere kostenbesparende dienstverleningsconcepten. Tot slot legt het college de raad voor, om -in afwachting van de resultaten van de externe onderzoeken- besluitvorming over de resterende bezuinigingstaakstelling uit te stellen. De raad vergadert hierover op 7 februari a.s.

WWS - 24949/26936 Besluitvorming strategische beleidsvisie cultuur 2006-2015.

Het college heeft ingestemd met de Strategische beleidsnota Cultuur, waarin de richtinggevende visie op het Heerlense cultuurbeleid voor de jaren 2006-2015 is vastgelegd. De beleidsspeerpunten die in de nota zijn benoemd, zijn: . Voltooiing van bestaande ontwikkelingen
. Inzetten op jeugd en jong talent
. Versterking van het productieklimaat en bijdrage leveren aan actieve cultuurparticipatie . Versterken van de centrumfunctie van de stad . Imagoversterking van de stad
. Bevordering van integraliteit, dwarsverbanden en samenwerking binnen het culturele veld.

Het college zal vooralsnog geen opdracht geven tot de uitwerking van de inhoudelijke uitvoeringsprogramma's waarvoor extra financiële middelen noodzakelijk zijn, maar deze inbrengen als speerpunten in de coalitieonderhandelingen 2006. Vervolgens zal via een stappenplan uitvoering gegeven kunnen worden aan de vermelde prioriteiten, waarbij de uitvoeringsplannen en financiële implicaties ervan in kaart moeten worden gebracht; dit in samenwerking met de betreffende partijen in het culturele veld. Zo zal ook de uitvoering van deze beleidsnota op interactieve wijze tot stand komen. De Strategische beleidsnota Cultuur staat geagendeerd voor de vergadering van de commissie RCB op 18 januari a.s.

SO - 26595 Collectieve festiviteiten 2006.
Voor de viering van speciale festiviteiten in horecabedrijven biedt het Besluit horeca-, sport- en recreatieinrichtingen milieubeheer een vorm van ontheffing waarmee meer geluid mag worden geproduceerd dan gebruikelijk is. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen zogenaamde collectieve en individuele festiviteiten. Bij festiviteiten met een collectief karakter staat doorgaans de gehele gemeente of regio in het teken van die festiviteit. Het college heeft voor het jaar 2006 de navolgende dagen aangewezen als collectieve festiviteit: 24 februari t/m 28 februari (de carnavalsdagen van vrijdag t/m dinsdag), 30 april (koninginnedag) en 31 december (oudejaarsdag). Individuele horeca-inrichtingen kunnen daarnaast een ontheffing krijgen om maximaal 12 incidentele festiviteiten per kalenderjaar te houden, waarbij de geluidsvoorschriften van het Besluit horeca-, sport- en recreatie-inrichtingen milieubeheer niet van toepassing zijn.

2005/25517 Vaststellen Verkeerscirculatieplan (VCP) voor Heerlen-centrum als uitgangspunt voor openbare discussie (inspraak)

Zie ook persbericht


---- --