Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leidschendam, 10 januari 2006

Winkeliers vrezen grote verwarring door herdenkingsmunten

Herdenkingsmunten zorgen voor grote ergernis bij winkeliers. Niet alleen de herdenkingsmunten van 5 en 10 euro, maar ook de nieuwe herdenkingsmunten van 2 euro zijn een doorn in het oog van winkeliers.

Herdenkingsmunten van 5 en 10 euro mogen alleen in het land van herkomst worden gebruikt als wettig betaalmiddel. De herdenkingsmunten van 2 euro zijn in de hele Eurozone geldig.

Het Platform Detailhandel Nederland vreest grote verwarring en onduidelijkheid bij winkeliers en consumenten over wat nu de 'echte' euromunten zijn. Daarnaast is vervuiling van de kassalade, verstoringen van de betalingen en extra afhandelingskosten bij bank en waardetransport door herdenkingsmunten een kostenverhogend fenomeen waar de winkelier niet mee wil en kan worden geconfronteerd.

Twaalf landen maken reeds gebruik van de euro, en met de uitbreiding van de Europese Unie en de Eurozone gaan nog meer landen de euro gebruiken. Meer en meer landen gaan vervolgens ook herdenkingsmunten uitgegeven. Duitsland heeft al zestien nieuwe herdenkingsmunten van 2 euro in het vooruitzicht gesteld.

Het Platform Detailhandel Nederland heeft Minister Zalm van Financiën al meerdere malen laten weten te gruwen van de vele herdenkingsmunten, die in omloop zijn. Het Platform heeft daarom stickers laten maken waarop staat dat de herdenkingsmunten niet worden geaccepteerd.

Nu dit probleem door nieuwe 2-euroherdenkingsmunten nog groter lijkt te worden, luidt het Platform Detailhandel Nederland opnieuw de noodklok. In de Eurozone zouden alleen uniforme (herdenkings)munten in omloop mogen worden gebracht, dat voorkomt een hoop onduidelijkheid en verwarring voor winkeliers en consumenten.

Het Platform Detailhandel Nederland is een samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Zij vertegenwoordigt alle winkeliers van Nederland.



Ingezonden persbericht