Harry van Bommel (SP) naar Mali voor Wereld Sociaal Forum

Sp

SP Tweede-Kamerlid Harry van Bommel reist vandaag af naar Mali om van 19 t/m 23 januari deel te nemen aan het Wereld Sociaal Forum (WSF) in de Malinese hoofdstad Bamako. Politici, andersglobalisten en maatschappelijke organisaties van over de hele wereld zullen daar bijeenkomen om te spreken over een andere wereldorde en sociale alternatieven voor het huidige mondiale neoliberale beleid.

Tijdens het WSF zal Van Bommel participeren in de verschillende workshops en lezingen die gehouden worden over breed uiteenlopende thema's als oorlog en militarisme, de vernietiging van ecosystemen, internationale handel en de schuldverlichting voor ontwikkelingslanden. Tevens zullen hij van de gelegenheid gebruik maken om een aantal projecten te bezoeken op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en katoen en te spreken over de nationale armoedestrategie (PRSP).

Van Bommel: 'Het WSF, maar ook het Europees en Nederlands Sociaal Forum vormen een belangrijke inspiratiebron voor een partij als de SP. Inmiddels is het voor de SP dan ook een gangbaar gebruik geworden eraan deel te nemen. Zo waren wij vorig jaar onder meer aanwezig bij het WSF in Brazilië. De fora zijn een broedplaats voor ideeën over alternatieven voor het neoliberalisme en het opdoen van contacten met zusterpartijen en maatschappelijke organisaties. Mali is daarbij als locatie voor het WSF extra interessant omdat het land te maken heeft met de alledaagse praktijk van het gevoerde neoliberale beleid van instellingen als het IMF en de Wereldbank. Wij zullen daarom ook tijd besteden om met Malinezen te spreken over de gevolgen hiervan op met name de publieke sectoren.'

Toelichting