FNV KIEM

De grote loonstrookpuzzel van 2006
Eind januari krijgt u de Grote Loonstrookpuzzel 2006 in huis. De verrassing zal het eindbedrag zijn, dat u netto overhoudt. Het kabinet belooft een klein plusje. De FNV moet het nog zien. Per 1 januari zijn er zoveel regelingen veranderd, dat de rekensom op uw loonstrookje er compleet anders uitziet.

De FNV heeft een gedetailleerde uitleg van de veranderingen op de website geplaatst. Wanneer u het tot op de komma nauwkeurig wilt weten, dan moet u surfen naar het adres: www.fnv.nl/loonstrook. Daar vindt u de nieuwe loonstrook, met uitleg per premie, plus de meest actuele informatie en informatie over de WIA.

Hier een korte handleiding om de Loonstrookpuzzel goed te maken.

Stap 1: Check of de premie Zorgverzekering klopt

Wat merkt u op uw loonstrook van de gevolgen van de invoering van de zorgverzekering?

2005 2006 Werkgeversaandeel ziekenfondspremie: 6,75 % Wordt: 6,5 % Werknemersaandeel ziekenfonds: 1,45 % Wordt: 0,0 % Zorgverzekering: 0,0 euro

Wordt: ongeveer 90 euro (+ 25 euro aanvullend)
Werkgeversaandeel particulier: 0,0 %
Wordt: 6,5 %
Vergoeding werkgever particulier: wisselend bedrag Wordt: 0,0 euro Zorgverzekering: 0,0 euro
Wordt: ongeveer 90 euro (+ 25 euro aanvullend)

Was u in 2005 bij het ziekenfonds? U betaalt voor het eerst niet meer de vertrouwde ziekenfondspremie. In 2005 betaalde de werkgever voor de ziekenfondsverzekerde 6,75 procent u betaalde hierover als ziekenfondsverzekerde alleen loonheffing. De werknemerspremie die u zelf betaalde, was niet hoger dan 1,45 procent. Vanaf 2006 is dit systeem van betalen volledig omgedraaid. Nu betaalt u 6,5 procent premie, die uw werkgever vervolgens vergoedt. Uw nettoloon kan daardoor ietsje hoger uitvallen. Maar de nominale premie die u aan de zorgverzekeraar betaalt, gaat omhoog. Dat kan wel eens een verdubbeling zijn, van bijvoorbeeld 45 naar 90 euro per maand. U ziet deze inkomensteruggang dus niet op uw strookje terug.

Was u in 2005 particulier verzekerd? Dan geldt voor u nu ook dezelfde systematiek als voor ex-ziekenfondsverzekerden. U gaat 6,5 procent betalen, die uw werkgever weer op het loonstrookje vergoedt. Ook u gaat direct een nominale premie betalen aan uw zorgverzekeraar. Een voordeel voor ouders met kinderen onder de 18: die zijn vrijgesteld.

Bent u afhankelijk van een pensioenuitkering? Voor de AOW was de premie 8,2 procent. Dat wordt 6,5 procent. Over aanvullende pensioenen, was de premie 0,0 procent en dat wordt nu 4,4 procent. U gaat er als senior door de nieuwe zorgverzekering fors in inkomen op achteruit.

Stap 2: Check uw levensloop of spaarloon
U mag in 2006 kiezen tussen deelname aan levensloopsparen of deelname aan de spaarloonregeling. U kunt niet aan beide regelingen tegelijkertijd deelnemen. U mag tot 1 juli 2006 uw keuze doorgeven. U kunt uiteraard ook besluiten aan geen van beide regelingen mee te doen, maar dan loopt u fiscaal voordeel mis..


1. De mogelijkheid om via uw werkgever te sparen bestaat al langer. Het tegoed van uw Spaarloonregeling kunt u inzetten voor allerlei doelen: onbetaald verlof, kinderopvang, voor een eigen huis, of voor pensioen. Het bedrag dat u maximaal in 2006 kunt sparen is 613 euro bruto per jaar. Wanneer het tegoed na vier jaar vrij valt, betaalt u hierover geen belasting. Binnen die vier jaar kunt u spaarloon alleen in specifieke gevallen inzetten.


2. Sparen voor een onderbreking van uw loopbaan is de nieuwe mogelijkheid. U mag sparen voor een studie, sabbatical of om eerder te stoppen met werken. U mag maximaal 12 procent van uw bruto jaarloon spraren. Als u gebruik wilt maken van ouderschapsverlof, doet de overheid daar nog een schepje bovenop. Werknemers die kiezen voor de levensloopregeling hebben recht op een levensloopverlofkorting van 183,-.per jaar. Sommige werkgevers leveren een werkgeversbijdrage aan de levensloopregeling.

Stap 3: Check uw reiskosten / auto van de zaak

De belastingvrije vergoeding voor woon-werkverkeer gaat omhoog van 18 naar 19 eurocent per kilometer. Ook de declaraties van zakelijke kilometers kunnen belastingvrij tot 19 eurocent worden vergoed. Uw werkgever mag wel een hogere vergoeding per gereden kilometer geven, maar dan is de vergoeding (boven de 19 cent per kilometer) niet meer onbelast. U vindt dit bedrag dan wel terug op het salarisstrookje: het verhoogt uw fiscale loon. De FNV heeft in heel wat CAOs geregeld dat de werkgever de maximale vergoeding verstrekt.

Vanaf 1 januari valt de bijtelling van de auto van de zaak onder de loonheffing via uw werkgever . Dat betekent dat u de bijtelling in maandelijkse porties gaat betalen, in plaats van de jaarlijkse belasting aangifte. De bijtellingsregeling van 22 procent van de cataloguswaarde wordt dan maandelijks ingehouden op het loon. De eigen bijdrage wordt daarop in mindering gebracht. In 2005 betaalde u deze bijtelling pas bij uw voorlopige aanslag. Om te schrikken te voorkomen, moet u heel goed op de Voorlopige Aanslag van de Belastingdienst / Teruggave letten. Daar moet de auto van de zaak in gecorrigeerd zijn. Anders betaalt u tijdelijk dubbel voor uw auto van de zaak.

Werknemers kunnen een Verklaring van geen privé-gebruik aanvragen bij de Belastingdienst. Als u er zeker van bent dat u minder dan 500 kilometer privé-kilometers per jaar rijdt. Let op: dit aantal kilometers is snel bereikt. U moet dat ook aan kunnen tonen door middel van een sluitende rittenadministratie. De 'verklaring geen privegebruik auto' kunt u via www.belastingdienst.nl downloaden.

Stap 4: Check uw pensioen en overgangsregeling

Door de nieuwe wetgeving over VUT, prepensioen en levensloop, moeten alle prepensioen en/of VUT-regelingen worden aangepast en wel voor 1 januari 2006. De Belastingdienst moet de gewijzigde regeling goedkeuren. Heeft uw werkgever de regeling niet (juist) aangepast, dan moet hij een boete betalen van 52 procent in de loonheffing over het deel dat de werknemers te veel aan deze premieheffing betalen. De werkgever kan deze boete niet op u verhalen.

VUT- en prepensioen kunnen in veel gevallen ook in de toekomst worden gebruikt om vervroegd met ouderdomspensioen te gaan. Meer informatie hierover kunt u terugvinden bij uw pensioenfonds. Werknemers die op 1 januari 2006 55 jaar of ouder zijn (geboren voor 1 januari 1951) kunnen nog wel aan de oude regeling meedoen.

Stap 5: Check de premie WIA (nieuwe WAO)

Op 1 januari 2006 komt er een einde aan de WAO. Daarvoor in de plaats komt de premie WIA., de Wet Inkomen naar Arbeidsvermogen. U vindt deze wijziging niet terug op uw loonstrookje. Beide verzekeringen worden door de werkgever betaald.
Daarnaast verdwijnt de premie voor de WAO-hiaatverzekering, omdat er geen WAO-gat meer kan optreden. Dat kan in uw voordeel zijn, wanneer u hier in 2005 nog steeds premie voor betaalde.

---