Gemeente Eindhoven

witruimte
Persbericht 10 januari 2006, no. 10

Dynamisch lichtlogo voor 50-jarige TU/e

In 2006 bestaat de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) 50 jaar. Zij viert dit jubileum met een groot aantal activiteiten in de loop van het nieuwe jaar. Het startsein is hiervoor vandaag gegeven met de nieuwjaarsbijeenkomst van de TU/e. Bij deze gelegenheid bood burgemeester Sakkers namens de gemeente Eindhoven de jubilaris een bijzonder cadeau aan: een dynamisch TU/e lichtlogo.

Het dynamisch TU/e lichtlogo symboliseert de samenwerking tussen gemeente, universiteit en bedrijfsleven. Een samenwerking (triple helix) die aan de basis staat van wat ook wel de âbrainportâ wordt genoemd: de kracht van de kennis in deze regio. Gemeente, Philips Lighting en studenten van de faculteit Industrial Design van de TU/e werken al enige tijd aan de uitwerking van het ontwerp, de digitale ondersteuning en de toepassingsmogelijkheden van het lichtlogo.

Lichtspel
Vanaf eind januari prijkt het nieuwe lichtlogo op het markante Vertigo gebouw. Het logo bevat een groot aantal driekleuren LEDâs die worden aangestuurd via een computerprogramma. De letters en de schuine streep kunnen van kleur en intensiteit veranderen. Het logo kan een lichtspel bieden en daarnaast tal van variabelen zichtbaar maken, variërend van de buitentemperatuur en de kans op neerslag, tot meer direct beïnvloedbare zaken zoals de opkomst bij verkiezingen of het aantal aan de TU/e gerealiseerde patenten. Het logo symboliseert de betrokkenheid van de universiteit bij de stad en het bedrijfsleven en omgekeerd.

Symbool
Het cadeau heeft in meerdere opzichten een symbolische waarde. Het heeft betrekking op de identiteit van de stad, die de vorige eeuw is groot geworden door licht. Het is samengesteld uit leds, de nieuwe lampjes van deze eeuw: duurzame, efficiënte lichtbronnen met veel dynamische mogelijkheden. Het onderstreept ook de dynamiek in de stedelijke ontwikkeling in Eindhoven, zoals de ontwikkeling van Strijp S en de High Tech Campus en de bijbehorende maatschappelijke bewustwording (de trots op de stad).

De TU/e is vereerd met het bijzondere geschenk van de gemeente Eindhoven en onderstreept de symbolische waarde van het cadeau. âDit geldt met name voor het dynamische en interactieve karakter van het lichtlogo. Het symboliseert stad en universiteit als twee-eenheid, twee elementen die elkaar onderling steeds versterken, met als resultaat een groeiend en bloeiend Zuidoost-Brabant. Steeds wanneer een voorbijganger dit logo ziet, zal hij hieraan denken en een stukje trotser worden op onze regioâ, aldus een woordvoerder van de TU/e. contactgegevens

Bezoekadres:

Stadskantoor
Stadhuisplein 10
tel. 040-238 92 22

Postadres:

Postbus 90150,
5600 RB, Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum

tel. 040-238 60 00
Of stuur een e-mail.
functies

(c) 2005 Gemeente Eindhoven