Gemeente Rotterdam

Nr. 03
10 januari 2006

Scherpere focus en betere samenhang in Rotterdamse aanpak

Aanscherping maatregelen tegen criminele en overlastgevende Antillianen

Rotterdam heeft de straat- en geweldsproblematiek van criminele en overlastgevende Antillianen in 2006 onder controle en organiseert daarvoor extra inzet van politie en justitie en extra gemeentelijke inzet onder stedelijke regie. Daarbij wordt nadrukkelijk intensieve samenwerking met de Antilliaanse gemeenschap gezocht. Om de aanpak te ondersteunen wordt een Persoonsgebonden Aanpak (PGA) voor Antillianen ingevoerd en komt er een stadsmarinier Antillianen die de voorgenomen maatregelen realiseert. Met de aanpak wordt de resultaatsverplichting aangegaan dat iedere Antilliaan vanaf de leerplichtige leeftijd tot 35 jaar werk heeft, of op school dan wel een justitieel traject zit. Onder het motto 'voorkomen is beter dan genezen' wordt fors ingezet op vroege signalering van problemen en op aanpakken daarvan en op opheffing van achterstanden. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van een bestuurlijke conferentie met het doel de aanpak van criminele en overlastgevende Antillianen in Rotterdam te verbeteren.

De PGA aanpak gaat gelden voor de groep criminele en overlastgevende Antillianen. Daarnaast komt er een speciale groepsaanpak voor de 200 jongeren uit de groepen die Rotterdam kent. Zij zitten per 1 juli van dit jaar in de PGA-Antillianen. Daarmee zijn de groepen onder controle.

Dat betekent dat specifieke maatregelen in 2006 worden genomen waarbij waar mogelijk drang en dwang wordt toegepast:
- 150 additionele plaatsen in opvangvoorzieningen (tuchtscholen) voor 16 tot 23-jarigen;
- 75 plaatsen per 1 augustus 2006, 75 uiterlijk 31 december 2006;
- 200 additionele plaatsen in het kader van zinvolle dagbesteding
- 110 direct, 90 uiterlijk 31 december 2006;

- start van een stedelijke pool van gezinscoaches;
- 200 nazorgtrajecten voor ex-gedetineerden;

- 250 stageplekken met categorale aanpak: gemeente start zelf met 125;
- 200 vrouwen en meisjes, 15 groepen actief bij mobiliseren Antilliaanse gemeenschap;
- 50 jongeren (behorende tot de zwaarste categorie in de groepsaanpak) worden door New Song onder de hoede genomen;
- alle Antillaanse gezinnen met jonge kinderen worden bereikt en krijgen waar nodig opvoedingsondersteuning en voorschool.

De nieuw aan te stellen stadsmarinier moet in de wijk de praktische uitvoering van de maatregelen organiseren en beschikt over hetzelfde mandaat en bijbehorende bevoegdheden als de reeds bestaande stadsmariniers. In eerste instantie zal de marinier te werk gaan in de deelgemeenten Charlois, Feijenoord en IJsselmonde. Een team van sleutelfiguren uit gemeentelijke diensten en andere betrokken organisaties biedt de noodzakelijke ondersteuning bieden om maatregelen snel en effectief door te voeren.

De politie versterkt de aanpak van de straatcultuur via de versterking van de zogenoemde patseraanpak, de HARM-methodiek (Hit And Run Money Laundering) en extra inzet in het onderzoeksteam PAGANG. Dit succesvol opererende rechercheonderzoeksteam is sinds de zomer van 2005 actief. In de laatste 5 maanden van 2005 heeft dit team werden 67 Curaçaoënaren aangehouden voor meer dan 80 ernstige geweldsdelicten. Daarvan zitten er nu nog 42 vast in bewaring. De politie zal deze strenge aanpak voortzetten.

Door te kiezen voor een strategische alliantie met de Antilliaanse gemeenschap en de gemeentelijke diensten wordt invulling gegeven aan het voorkomen van problemen.

Uit de maatregelen blijkt het sterke commitment van de op de conferentie aanwezige partners voor onderlinge samenwerking en daarmee voor meer samenhang in de aanpak van de problematiek.

Deze maatregelen zijn aanvullend op de aanpak die loopt sinds begonnen is met de uitvoering van het actieprogramma in het voorjaar van 2005. Daarbij zijn al concrete resultaten geboekt. Er wordt inmiddels gewerkt met gezinscoaches, de leerplicht wordt intensief gehandhaafd door speciaal vrijgemaakte leerplichtambtenaren, de verbetering van de taalvaardigheid van de doelgroep en er wordt intensieve schuldhulpverlening geboden.

noot voor de redactie/