AutoRai

Kia geeft details van Soul concept car vrij

(1/10/2006)
Vandaag onthullen Kia Motors Corporation (KMC) en Kia Motors America (KMA) de geheel nieuwe Soul concept car tijdens een persconferentie op de North American International Auto Show (NAIAS) in Detroit. De Kia Soul concept is een Cross-over Utility Vehicle (CUT) met een sportief en stoer aanzien dat voortbouwt op stijlelementen van de Kia Mesa concept car die tijdens de voorgaande Auto Show van Detroit in 2005 werd voorgesteld.

âHet Soul project is een hechte samenwerking tussen onze designstudioâs in California en in Koreaâ, aldus Tom Kearns, hoofdontwerper bij KMA. âWe zijn zelfs zover gegaan om een van onze designers voor anderhalve maand naar Korea uit te zenden tijdens dit project.â Alleen al de naam van dit concept zinspeelt op de samenwerking tussen de twee designstudioâs. âWij wilden echt leven blazen in dit ontwerp, zeg maar er een ziel in leggen en het woord soul is homofoon met Seoul, de thuisbasis van Kia Motors Corporation.â

Kia toont onderscheidende attitude
De Soul heeft een stijlvol, compact SUV koetswerk dat evengoed op zijn plaats is voor een snelle rit tegen berghellingen op, naar een verscholen mountain bike route, als geschikt voor behendig manoeuvreren door nauwe straatjes in de stad. âHet is belangrijk om onze klanten flexibiliteit, functionaliteit en gebruiksgemak te geven, maar wel met behoud van de onderscheidende attitude en karakterâ, tekent Kearns aan.

De architectuur en grote spoorbreedte weerspiegelt zijn sportieve en vertrouwenwekkende weggedrag. Een panoramische voorruit, gebolde wielkasten, stijlvolle koplamparmaturen en een aflopende daklijn vormen de atletische verschijning die is gericht op het plezieren van kopers met een actieve levensstijl. Het uiterlijk van de Soul straalt kracht uit, terwijl diverse stijlelementen een slanke en strakke lijnvoering geven die hoort bij de stedelijke omgeving.

In het aflopende dak is een automatisch sun/moon roof geïntegreerd. Het voorste deel van dit panoramische glazen dak schuift naar achteren en past over het achterste deel, om open te kunnen rijden met geheel vrij uitzicht voor zowel de voor als achterpassagiers. Bovendien zijn dakdragers in het ontwerp opgenomen, geplaatst in rails zodat de lading naar voren of juist naar achteren geschoven kan worden.

De symmetrisch vormgegeven koplamparmaturen bouwen voort op eerdere aspecten van het Mesa concept. De koplampen en de luchtinlaat voor de koeling zijn geplaatst in een functioneel verband. De brush guard met mistlampen is tegelijk nuttig en onderstreept de SUV duurzaamheid van de Soul. In de flanken geven de uitstroomopeningen voor warme lucht uit het motorcompartiment ook een karakteristiek beeld.

De zijkanten van de Soul zijn ontworpen met veiligheid hoog in het vaandel en sterk genoeg om âfreestyleâ achterportieren mogelijk te maken. Deze portieren scharnieren aan de achterzijde en onthullen bij het openen dat de B-stijlen geheel ontbreken. Dit maakt instappen en uitstappen gemakkelijker. Zodra de portieren gesloten zijn, sluiten grendels zich in de vloer en in het dak. De virtuele B-stijl die hierdoor ontstaat, verhoogt de stijfheid van het koetswerk tijdens het rijden nog verder. De hoge plaatsing van de achterlichten is eigentijds en geeft ook betere zichtbaarheid en veiligheid voor de inzittenden.

Een brush guard aan de achterzijde omvat de kentekenplaat, onder een gemotoriseerde achterklep die via de afstandbediening geactiveerd wordt. In deze achterklep is een soort rugzak opgenomen die versteld kan worden naar gelang de gebruiker nodig heeft: er passen natte schoenen in of een wetsuit, maar zelfs voor een skateboard is dit uitvouwbare compartiment groot genoeg.
Diep in de Soul kijken
Het interieur van de Soul is geïnspireerd door audio apparatuur van topkwaliteit. âFeitelijk is het instrumentenpaneel ontworpen rond de voorste luidsprekers in plaats van andersomâ aldus Kearns. âHet high-end audio systeem zal muziekliefhebbers aanspreken en de luidsprekers zijn precies op de beste posities geplaatst voor maximale audio prestaties en geluidskwaliteit.â

De logische volgende stap in het multimedia entertainment systeem is een notebook computer met multifunctionele video spelmonitor in het (voormalige) handschoenenvak. De notebook staat in een speciale lade die naar buiten schuift en zo nodig zwenkt naar de bijrijder of de bestuurder toe. Het multimedia systeem omvat Bluetooth en MP3 technologie, plus meerdere USB poorten, WiFi (draadloos netwerk) en telematica. Voor de achterpassagiers zijn er video monitoren die net als in een vliegtuig vanuit de dakconsole uitklappen.

De sfeer in de passagierscabine wordt ook gemaakt door speciale verlichting. In plaats van het typische âpeertjeâ tegen het dak zijn er gestileerde lichtelementen rondom elk van de panoramische glaspanelen in het dak. Dezelfde lichttechniek is toegepast in de deurpanelen en herinnert aan een luxe limousine. Dit onderstreept de stedelijke en sociale ambiance in de Soul.

De vormgeving belooft zeer veel interieurruimte in verhouding tot de compacte buitenafmetingen. De Soul is groot van binnen met praktische ruimteverdeling en variabel bagagecompartiment. Twee semi-kuipstoelen geven comfort aan de bestuurder en bijrijder. De achterstoelen kunnen desgewenst omgeklapt worden voor extra laadruimte.

âDe Kia Soul bewijst dat je geen stijlvol uiterlijk hoeft op te geven voor een extreem flexibel voertuig dat tegemoetkomt aan een actieve en geëngageerde levensstijlâ, aldus Len Hunt, uitvoerend vice president en COO (Chief Operating Officer) van KMA. âDe Soul is sportief en nuttig, opwindend en geeft mogelijkheden.â

De voorwielaangedreven Soul wordt aangedreven door een tweeliter viercilinder benzinemotor, gekoppeld aan een vijftraps automatische transmissie met de mogelijkheid voor handbediening. Een intelligente cruise control geeft de bestuurder zowel beheersing als gemak tijdens het rijden.

In 2008 verwacht Kia een extra SUV toe te voegen aan de populaire Sportage en Sorento. Met de 'Soul' concept car geeft Kia een eerste indicatie van hoe dit nieuwe model eruit zou kunnen gaan zien.