Technische Universiteit Delft

Karton in de architectuur

Karton staat als bouwmateriaal en in de architectuur steeds meer in de belangstelling. Op dinsdag 10 januari 2006 vindt aan de TU Delft de conferentie Cardboard in Architecture plaats. Er is onder meer een kartonnen paviljoen van ruim 60 m2 te zien.

De TU Delft is een van de instituten waar onderzoek wordt gedaan naar de architectonische en bouwtechnische aspecten van karton. Recent is bij de Faculteit Bouwkunde als demonstratieproject een kartonnen paviljoen ontworpen en gebouwd. Dit paviljoen, dat ongeveer 8x8 meter groot is, valt te bezichtigen in de hal van de Faculteit Bouwkunde.

Rondom het paviljoen wordt verder, in samenwerking met het Kenniscentrum Papier en Karton, op dinsdag 10 januari 2006 de conferentie Cardboard in Architecture gehouden. Op deze conferentie komt de historie van karton aan de orde en wordt ingegaan op de mogelijkheden van bouwen met karton. Tevens wordt er een overzicht gegeven van relevante projecten en worden de toekomstverwachtingen geschetst.

De interesse voor karton als bouwmateriaal is de laatste jaren toegenomen. Enerzijds heeft dat te maken met een algehele groeiende belangstelling voor nieuwe materialen maar zeker ook met de specifieke milieuvoordelen van karton: het materiaal is licht en makkelijk recyclebaar.

Onderzoeker/docent ir. Elise van Dooren van de Faculteit Bouwkunde van TU Delft: Natuurlijk zal karton geen vervanger worden van bijvoorbeeld beton. Maar met name in bepaalde tijdelijke situaties kan karton wel degelijk interessant zijn als bouwmateriaal. Theoretisch is er van alles mogelijk. De praktijk zal moeten uitwijzen welke ontwikkelingen levensvatbaar zijn.

Van Dooren wijst er verder op dat bij bouwen met karton niet automatisch aan complete wanden of daken moet worden gedacht. Ook andere producten kunnen van karton worden gemaakt. Op de conferentie zal bijvoorbeeld een (marktrijpe) kabelgoot van karton worden geĂŻntroduceerd.

Kijk voor verdere informatie op www.wereldvanpapier.nl (ook voor registratie voor de conferentie).