Ingezonden persbericht


Persbericht

5 januri 2006

Unieke onderduikschilderijen voor Verzetsmuseum

Op dinsdag 10 januari om14.00 uur overhandigt
Eva Schloss, stiefdochter van Otto Frank,
bijzondere schilderijen aan de directeur van het Verzetsmuseum.

De vijftien schilderijen zijn een grote en bijzondere aanwinst voor het museum. Ze zijn tijdens de onderduik gemaakt door Eva's vader en broer, die beiden de oorlog niet hebben overleefd. Eva - destijds Eva Geiringer - en haar moeder Frizi overleefden de verschrikkingen van concentratiekamp Auschwitz. Frizi keerde samen met Otto Frank - die ze goed kende van voor de oorlog - uit het kamp terug naar Nederland en trouwde met hem in 1953. Door tips van kampgenoten werd bekend dat Eva's vader en broer schilderijen hadden verstopt onder de vloer van een onderduikadres. De schilderijen werden er inderdaad gevonden met daarbij een aangrijpend briefje: "Eigendom van Eric en Hein Geiringer uit Amsterdam die ondergedoken zijn en de spullen na de oorlog ophalen".

Eric en Hein heetten eigenlijk Erich en Heinz. Het gezin Geiringer emigreerde in 1938 uit Oostenrijk en woonde vanaf 1940 in de Amsterdamse Rivierenbuurt, tegenover de familie Frank. Na de oorlog vormden de overlevenden van de twee gezinnen een nieuw gezin. Anne Frank liet haar dagboek na, Erich en Heinz Geiringer een unieke collectie indringende schilderijen.

Ook de schilderijen vertellen een verhaal. Op hun onderduikzolder in Soestdijk bracht vader Erich zijn gevoel van opgeslotenheid tot uitdrukking. Hij schilderde sombere stillevens en bijvoorbeeld een monnik in een cel. Zoon Heinz legde de nadruk meer op het verlangen naar vrijheid. Zo schilderde hij zichzelf op een schip, met geblondeerde haren. Toen Erich en Heinz in 1944 het onderduikadres moesten verlaten, verstopten ze de schilderijen onder de vloer.

Eva Schloss woont tegenwoordig in Engeland. Zij schreef het boek Herinneringen van een joods meisje. De schilderijen van haar vader en broer zijn wel in Amerika, maar nooit eerder in Nederland geëxposeerd. Het was Eva's wens dat de schilderijen een permanente plek zouden krijgen in Amsterdam. Ze schonk de schilderijen aan het Verzetsmuseum. Eén of twee schilderijen zullen met het aangrijpende verhaal worden opgenomen in de vaste opstelling. Met de gehele verzameling zal in de toekomst een wisselexpositie worden ingericht.


---

Verzetsmuseum Amsterdam Openingstijden

Plantage Kerklaan 61 di-vr 10.00 - 17.00 uur tel: 020-620 25 35 / www.verzetsmuseum.org za-zo-ma/feestdagen 12.00 - 17.00 uur

Meer informatie/foto's: Verzetsmuseum Amsterdam, Liesbeth van der Horst, e-mail: vanderhorst@verzetsmuseum.org


---- --