Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 5 januari 2006

Cordaid organiseert debat bij nieuwjaarsborrel
Gender en noodhulp thema van jaarlijks Driekoninginnendebat

Ieder jaar rond Driekoningen organiseert Cordaid haar nieuwjaarsborrel. Traditioneel wordt hieraan een debat gekoppeld over het thema man/vrouwverhoudingen en ontwikkelingssamenwerking. Dit jaar staat dit zogenaamde Driekoninginnendebat in het teken van gender en noodhulp. Thea Hilhorst, universitair hoofddocent Rampenstudies aan de Universiteit Wageningen, leidt het debat.

Kunnen noodhulp en aandacht voor gender samengaan? Is het mogelijk om allerlei noodvoorzieningen op te bouwen na een natuurramp en tegelijkertijd genoeg aandacht te geven aan rechtvaardige man/vrouwverhoudingen? "Dat is lastig", zegt Bonnie Noorman, hoofd van de afdeling Noodhulp van Cordaid. "Door tijdgebrek en allerlei operationele zaken is het moeilijk om constant op man/vrouwverhoudingen te blijven letten." "Dat is noodzakelijk", zegt Sabra Bano, directeur van Gender Concerns International. Zij voerde voor Cordaid een gender-onderzoek uit tijdens de noodhulpfase in het Pakistaanse Kashmir, dat in september 2005 door een zware aardbeving werd getroffen. "Zonder een evenwichtig noodhulpprogramma kan humanitaire hulp uitdraaien op discriminatie", aldus Bano.

Wat betekenen evenwichtige man/vrouwverhoudingen in de noodhulppraktijk? Concreet gaat het dan om bijvoorbeeld het plaatsen van toiletten met verlichting voor de veiligheid van vrouwen en meisjes. Maar ook het uitdelen van voedsel valt eronder. Het ligt voor de hand dat voedsel in eerste instantie aan vrouwen moet worden uitgedeeld, omdat zij de voedselvoorziening voor het gezin verzorgen. Maar hierdoor wordt er sociale verantwoordelijkheid weggehaald bij mannen en dit kan weer spanningen opleveren. Deze en andere vragen worden in het debat verder uitgewerkt, samen met vier sprekers uit binnen- en buitenland.

Het Driekoninginnendebat vindt plaats op dinsdag 10 januari 2006, in het Paard van Troje, Prinsengracht 12, Den Haag. Het programma begint om 14.00 uur en eindigt om 19.00 uur.

Noot voor de redactie -