Politie Friesland

Hennepkwekerij in muziekcentrum opgerold

Leeuwarden, 10-01-2006 o Maandag 9 januari omstreeks 09.00 uur heeft de politie van Leeuwarden een hennepkwekerij ontmanteld in een muziekcentrum aan de Breedstraat. Er zijn circa 1.000 plantjes aangetroffen.

Het betrof een zeer professionele kwekerij op twee locaties in het grote pand. Voor de stekjes was een aparte ruimte ingericht, met moederplanten, die per provisorisch ingerichte lift bereikbaar was. Naast de regiekamer werd, achter een vezelplaat, een deur ontdekt naar een tweede locatie in het pand. Hier werd een lege en een volle droogkamer aangetroffen met 160 toppen. Er werden nog drie ruimtes aangetroffen met circa 300 planten in de diverse groeistadia. In de droogruimte van de toppen zat een luik, waar een kwekerij in aanbouw was. De politie is de kwekerij via tips en rechercheonderzoek op het spoor gekomen.

Er zijn drie verdachten aangehouden: een 60-jarige inwoner van Hurdegaryp, een 57-jarige inwoner van Leeuwarden en een 60-jarige inwoner van Leeuwarden. De drie zitten vast voor overtreding van de opiumwet. De drie zijn in verzekering gesteld. Door Essent is een onderzoek verricht naar het stroomverbruik, alle planten en materialen zijn door Omrin vervoerd en vernietigd.

Achtergrond
De politie is van mening dat er waarschijnlijk een brandgevaarlijke situatie is geweest in het muziekcentrum. In november van het vorige jaar zijn in de Telemanstraat en de Stinzeflora in Leeuwarden twee branden in woningen uitgebroken, die direct gerelateerd zijn aan het telen van hennep. Gezien het brandgevaar bij een in gebruikzijnde hennepkwekerij wordt nogmaals geadviseerd om bij de verdenking van een hennepkwekerij de politie te bellen. Dit kan via 0900 8844 over via Meld Misdaad Anoniem, M. op telefoonnummer 0800 7000.