Ingezonden persbericht


--PERSBERICHT--

Gemeente Oost Gelre
10 januari 2006

Samenvoeging Meikermis en Dweilorkestendag Groenlo

Hemelvaartdag 2006 grootser dan ooit

GROENLO - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oost Gelre heeft besloten de jaarlijkse Meikermis in Groenlo, die traditioneel plaatsvond in het tweede weekend van de maand mei, te verplaatsen naar hemelvaartsdag en het aansluitende weekend. De Meikermis valt dan samen met de Dweilorkestendag. De organisatie van de Dweilorkestendag en de gemeente verwachten dat beide evenementen erg goed samengaan en elkaar zullen versterken.

De gemeente was op zoek naar wegen om de 'Meikermis', oftewel de Grolse voorjaarskermis met bloemenmarkt, meer leven in te blazen. De oorspronkelijke opzet bleek de laatste jaren niet meer succesvol. Veel mensen namen geen vrije dag meer voor de kermis, waardoor de bezoekersaantallen sterk terug liepen. De vrijdag na Hemelvaart is voor veel mensen een vrije dag. Daarnaast past het besluit van het college van b&w helemaal in het streven om vestingstad Groenlo op toeristisch-recreatief gebied meer te profileren.

De Dweilorkestendag in Groenlo heeft zich door de jaren heen verzekerd van een vaste plaats op de culturele jaarkalender van de gemeente. Het evenement, dat plaatsvindt onder toezicht van de Stichting Steunfonds Inter Nos, wordt helemaal georganiseerd door vrijwilligers. Op donderdag 25 mei 2006 vindt het Dweilorkestenkampioenschap, dat inmiddels behoort tot de Top 3 van Nederland, voor het elfde achtereenvolgende jaar plaats. In en rond de binnenstad van Groenlo strijden enkele tientallen dweilorkesten uit het hele land in zowel de wedstrijdklasse als in de leutklasse om de hoogste muzikale eer. Orkesten, die in Groenlo in de afgelopen jaren met de eindoverwinning aan de haal gingen, zijn De Valleibloazers uit Amersfoort, De Bierleppen uit Sassenheim, 'T is Greun uit Denekamp, Als je maar bekend band uit Zwolle, De Eierjongens uit Winterswijk en Valse Loch uit Beltrum.

Voor deze samenvoeging van evenementen wordt 2006 als proefjaar gezien. Na afloop zal met alle betrokkenen geëvalueerd worden en neemt de gemeente vervolgens een definitief besluit over de verplaatsing van de Meikermis in Groenlo.

--Einde persbericht-