Ingezonden persbericht


Postbank BeleggersBarometer eindigt 2005 op recordstand

Beleggers stappen positief het nieuwe jaar in

Amsterdam, 10 januari 2006 - De Postbank BeleggersBarometer is 2005 geëindigd op 144 punten, de hoogste stand aller tijden en 6 punten hoger dan in november. Over geheel 2005 boekte de BeleggersBarometer een winst van 16 punten. Over de komende maanden zijn beleggers uiterst optimistisch gestemd. Een verdere stijging van het beleggersvertrouwen in de eerste maanden van 2006 lijkt dan ook waarschijnlijk.

b78138.gif

Het vertrouwen van beleggers is de afgelopen maanden opnieuw toegenomen. De gestage opmars van de AEX-index heeft in de laatste maanden van 2005 zeker bijgedragen aan deze goede stemming. De koersen van Nederlandse aandelen gingen over een breed front omhoog en dat heeft 70 procent van de beleggers teruggezien in de eigen portefeuille. Slechts een kleine minderheid van 6 procent zag de waarde van het aandelenbezit de afgelopen drie maanden dalen.

Wat betreft de financiële situatie van het eigen huishouden zijn beleggers minder uitbundig, maar opmerkelijk is wel dat in december nog slechts 21 procent van de beleggers aangeeft dat zij er de voorgaande drie maanden op achteruit zijn gegaan. In het begin van 2005 zag nog een derde van de beleggers een achteruitgang.

Optimisme over beleggingsportefeuille

De meeste Nederlandse beleggers denken dat de periode van tegenwind voorbij is. In december geeft 62 procent van de beleggers aan een verbetering van de economische situatie in Nederland gedurende de komende drie maanden te verwachten. Het optimisme ten aanzien van de economische situatie heeft nu duidelijk de overhand gekregen; in juli 2005 was nog slechts 32% positief gestemd over de toekomstige economische situatie.

Voor de komende drie maanden voorziet 57 procent van de beleggers een stijging van de AEX-index. Dat is goed nieuws voor hun beleggingsportefeuille en voor hun financiële totaalsituatie; 61 procent verwacht dan ook een toename van de waarde van de eigen portefeuille voor het komende kwartaal.

Risicoaversie daalt

In dit klimaat lijkt de risicoaversie van beleggers iets af te nemen. Een kwart van de beleggers mijdt risicovolle sectoren en dat is veel minder dan de 40 procent aan het begin van de zomer. Een verklaring hiervoor kan zijn dat de vooruitzichten voor traditioneel risicovolle sectoren zoals IT, biotechnologie en telecom in een aantrekkende economie doorgaans iets rooskleuriger zijn.

In dit kader valt ook op dat beleggers van het geld dat ze niet direct besteden in de tweede helft van 2005 een relatief groter deel hebben belegd. Het percentage beleggers dat een groot deel van het 'niet te besteden' geld belegt nam tussen juni en december toe van 7 procent naar 25 procent.

Terugblik 2005

Het vertrouwen van beleggers lijkt in 2005 weinig te zijn beïnvloed door nieuws en gebeurtenissen in de wereld. De eerste vier maanden van 2005 zijn beleggers met een redelijk optimistische blik begonnen. Zij hadden het eerste kwartaal vertrouwen in de Nederlandse economie en verwachtten een positieve ontwikkeling van de AEX-index.

Na eerst het Franse en daarna het Nederlandse 'nee' tegen de Europese grondwet en de aanslagen in Londen daalde het beleggersvertrouwen licht. Ook ten aanzien van de ontwikkeling van de AEX-index waren beleggers in deze periode minder positief.

Vanaf september 2005 is het optimisme, onder invloed van een aantrekkende beurs, weer gestegen. De Postbank BeleggersBarometer eindigde in december op 144, de hoogste score van 2005 en de hoogste stand ooit.


- Einde bericht -

Over de BeleggersBarometer

De Postbank BeleggersBarometer meet het vertrouwen van alle Nederlandse particuliere beleggers. De index is ontwikkeld door Postbank in samenwerking met de Universiteit van Tilburg en wordt mede uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau in Amsterdam. De Postbank BeleggersBarometer heeft als minimale waarde 0, wat staat voor heel pessimistisch; bij de waarde van 100 is de stemming neutraal en bij 200 extreem optimistisch.

De AEX Voorspeller geeft de verwachting weer van alle Nederlandse particuliere beleggers voor de stand van de AEX-index over drie maanden en aan het einde van het jaar. De AEX Voorspeller wordt maandelijks gemeten vanaf januari 2004. De AEX Voorspeller heeft geen invloed op de stand van de Postbank BeleggersBarometer.

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met: Postbank N.V. afdeling Persvoorlichting, Cindy Penders, tel: (020) 584 64 41.

Over Postbank

De Postbank is met 7,5 miljoen particuliere en zakelijke rekeninghouders een van de grootste financiële dienstverleners van Nederland. Klanten kunnen bij de Postbank terecht voor alle financiële producten: betalen, sparen, lenen, hypotheken, verzekeren, beleggen en pensioenen. De Postbank stelt ze in staat om zelf financiële keuzes te maken en doelen te realiseren met betrouwbare producten die tegen een scherpe prijs worden aangeboden. De Postbank is onderdeel van ING Groep.