Vrije Universiteit Amsterdam

10.01.2006
K.C. Coppoolse
aula
VU medisch centrum
15:45
Ziektebeleving van chronisch zieken van Marokkaanse afkomst en morele dilemma's in de zorgverlening. Een kwalitatieve analyse


Promotor: prof.dr. M. de Haan

Dilemma's bij zorg aan chronisch zieke allochtonen niet door cultuurverschillen

In de zorgverlening aan chronisch zieken van allochtone afkomst komen zowel de (autochtone) zorgverlener als de patiënt regelmatig voor dilemma's te staan. Die hebben te maken met verschillende opvattingen over verantwoordelijkheid, over de oorzaken van ziekte en over ziektebeleving.

Krista Coppoolse bracht de dilemma's in kaart door interviews met 42 chronisch zieken van Marokkaanse afkomst, met elf huisartsen in Amsterdam en met veertien Nederlandse chronisch zieken. De problemen waarover de Marokkaanse onderzoeksgroep vertelt, blijken niet zozeer veroorzaakt door cultuur, als wel door het zogeheten verlies van het zelf dat inherent is aan het migrantenbestaan en dat verergerd wordt door een chronische ziekte. Deze invloed van het verlies van het zelf constateerde Coppoolse ook in geringere mate bij de Nederlandse chronisch zieken. Uit het onderzoek bleek verder dat huisartsen wel eens het gevoel hebben de verantwoordelijkheden van de patiënt te moeten overnemen, en dat het moeilijk is te bepalen waar dat ophoudt. Ook vinden artsen het lastig hun houding te bepalen in het contact met de patiënt die op lichamelijke klachten en ziekten is gefixeerd: om iets te kunnen bereiken in de behandeling moet de arts soms toegeven aan een medisch niet noodzakelijke wens van de patiënt (onderhandelen met een recept in de hand). Het alternatief is een autoritaire of paternalistische houding die al evenmin voldoet aan hun ideaal van de arts-patiëntrelatie.

De uitkomst van dit onderzoek helpt huisartsen en andere hulpverleners meer inzicht te krijgen in de problematiek van de allochtone patiënt. Er kan nu verder gewerkt worden aan het oplossen van de bestaande dilemma's, die het hulpverleningsproces hinderen omdat ze de therapietrouw in gevaar brengen of communicatieproblemen veroorzaken.

Voor meer informatie over activiteiten aan de VU:

dienst Communicatie, afdeling wetenschapsvoorlichting

T 020 59 85666
E Persvoorlichting_VU@dienst.vu.nl

Voor meer informatie over VUmc:

T 020 44 43444
E communicatie@vumc.nl