European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/06/3

Brussel, 9 januari 2006

5097/06 (Presse 3)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over vorderingen in Kirgizië in de richting van de volledige afschaffing van de doodstraf

De Europese Unie is verheugd dat president Bakijev op 30 december 2005 een decreet heeft uitgevaardigd waardoor het moratorium op terechtstellingen in Kirgizië wordt verlengd totdat de doodstraf volledig wordt afgeschaft, en juicht het toe dat hij de regering de opdracht heeft gegeven om daartoe ontwerp-wetgeving op te stellen. De EU is bereid Kirgizië te steunen bij zijn inspanningen om de afschaffing van de doodstraf ten uitvoer te leggen, en zij blijft haar hulp aanbieden voor de hervorming van de betrokken wetgeving.

De Europese Unie is van oordeel dat de afschaffing van de doodstraf bijdraagt tot de menselijke waardigheid en de gestage ontwikkeling van de mensenrechten. Zij bevestigt te streven naar de wereldwijde afschaffing van de doodstraf en is van oordeel dat de onbeperkte verlenging van het moratorium op terechtstellingen tot de voorgenomen volledige afschaffing van de doodstraf een beslissende stap vormt voor de verwezenlijking van die doelstelling.

De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië * en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


*Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.