NEN


Voor gezaagd constructiehout gelden nieuwe Europese afspraken

Voor op sterkte gesorteerd hout met een rechthoekige doorsnede zijn nieuwe Europese eisen gepubliceerd. Fabrikanten die op deze producten een CE-markering willen aanbrengen, moeten na augustus 2007 volgens de nieuwe norm werken. Het mag nu ook al. De norm is verschenen bij NEN, het centrum van normalisatie.

De Engelstalige norm NEN-EN 14081beschrijft aan welke specificaties constructiehout moet voldoen voordat het op de markt mag worden gebracht. De norm bestaat uit vier delen en is van belang voor fabrikanten, leveranciers, importeurs, handelaren en verwerkers van gezaagd massief constructiehout. Verder is hij van belang voor ontwerpers, constructeurs en bouwers die deze materialen gebruiken en keurings- en certificatie-instellingen op dit gebied. De normenserie vervangt NEN-EN 518:1995 en NEN-EN 519:1995.

CE-markering wordt verplicht voor hout voor dragende toepassingen dat blijvend in bouwwerken verwerkt wordt, producten uit de GWW-sector en producten die onder de gebruiksvoorschriften uit de bouwverordening vallen. De producent is verantwoordelijk voor de sterktesortering, het aanbrengen van de CE-markering en het opstellen van een conformiteitsverklaring. De nieuwe norm is de technische specificatie voor het product 'gezaagd hout voor toepassing in constructies'.

Voor informatie over de norm of het normalisatieproces: ir. Annemieke Venemans, tel. (015) 2 690 280, e-mail: annemieke.venemans@nen.nl.