Gemeente Onderbanken


10-01-2006: Bos Schinveld ontruimd

Om 17.30 uur is de laatste actievoerder uit de Schinveldse bossen verwijderd. De actievoerders hebben rond 14.30 uur zelf aangegeven hun actie te willen beindigen in aanwezigheid van de media. Dit werd in de persconferentie van 15.00 uur bekendgemaakt. De actievoerder die onder de grond zat, is net voor de persconferentie zelf uit zijn schuilplaats gekomen. Burgemeester Zuidgeest geeft aan blij te zijn met deze ontwikkeling: 'Dit is het beste voor de veiligheid van de actievoerders.'

Een groot deel van de actievoerders is zelf uit de boomhutten gekomen. Een klein aantal moest door de Koninklijke Marechaussee bevrijd worden uit hun positie, omdat ze vastgeketend zaten.

Vanmiddag vanaf 12.00 uur heeft een lawaaidemonstratie plaatsgevonden voor het gemeentehuis. De circa 75 demonstranten zijn onder begeleiding van de politie naar het bos gegaan. Dit is in goede orde verlopen. Bij de demonstratie zijn drie aanhoudingen verricht wegens het negeren van de noodverordening.

In totaal zijn bij de acties 103 aanhoudingen verricht. Daarvan bevinden er zich nog 30 in hechtenis.

Nu de actie beëindigd is, wordt bekeken of de huidige inzet van het personeel wordt teruggebracht tot beveiligingsniveau.

Op moment van versturing van dit persbericht waren 3,6 hectare bomen gekapt, dit geheel volgens planning.


---

---

---