Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Apple kondigt iLife '06 aan

Deze belangrijke upgrade bevat nieuwe versies van iPhoto, iMovie HD, iDVD en GarageBand en het nieuwe programma iWeb

Bunnik, 10 januari 2006 - Apple kondigt vandaag iLife '06 aan. Dit is de belangrijkste upgrade van Apple's bekroonde pakket met programma's voor de digitale levensstijl tot nu toe. iLife 06 is op alle punten vernieuwd. iPhoto 6 werkt razendsnel, biedt de mogelijkheid om nieuwe fotoboeken, kalenders en kaarten te laten drukken en bevat het innovatieve, nieuwe Photocasting van Apple om foto's via het internet met anderen te delen. iMovie HD 6 heeft nieuwe bewegende thema's waarmee films er nog spectaculairder uitzien. iDVD 6 is geschikt om zelf dvd's te maken die zijn afgestemd op breedbeeld-tv's. GarageBand 3 is de complete oplossing om podcasts van professionele kwaliteit te maken. Nieuw in iLife '06 is iWeb. Met dit nieuwe iLife- programma kunnen gebruikers in een handomdraai de prachtigste websites met foto's, blogs en podcasts maken en deze met één muisklik publiceren op .Mac, zodat ze door iedereen op het internet te bekijken zijn.

"Dit is de meest spectaculaire upgrade van iLife ooit aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "Apple begon al met het ontwikkelen van programma's voor de digitale levensstijl toen die nog maar net zijn intrede deed en heeft die programma's vervolgens gebundeld in het iLife-pakket. Met deze belangrijke upgrade van iLife nemen we een nog grotere voorsprong op de software die voor de pc beschikbaar is."

Nieuw in iLife '06 is iWeb, waarmee heel gemakkelijk in een paar minuten professioneel ogende webpagina's, online fotoalbums, blogs en podcasts kunnen worden gemaakt. Elke website ziet er schitterend uit dankzij de door Apple ontworpen sjablonen en via de iLife-mediakiezer kunnen foto's, films, muziek en afspeellijsten simpelweg naar een website worden gesleept. Dankzij de veelzijdige bewerkingsfuncties is geen kennis van HTML vereist om websites naar wens aan te passen. iWeb sluit naadloos aan op de andere iLife '06-programma's en is daarmee de ideale oplossing om fotoalbums, blogs en podcasts te maken en die vervolgens met één muisklik via .Mac op het internet te publiceren.

iPhoto 6 werkt razendsnel en kan nu maar liefst 250.000 foto's bevatten. Nieuw is de innovatieve Photocasting-functie, waarmee gebruikers foto's direct vanuit iPhoto via .Mac aan anderen kunnen laten zien. Photocasts zijn in feite podcasts voor foto's.

Dat betekent dat iedereen een abonnement kan nemen op een gepubliceerd fotoalbum en vervolgens automatisch foto's van hoge kwaliteit ontvangt in iPhoto 6 of op een pc. De foto's worden automatisch bijgewerkt als de eigenaar van het gepubliceerde album foto's toevoegt, bewerkt of verwijdert. Foto's komen optimaal tot hun recht op de prachtige beeldschermen van Apple en kunnen nu op het volledige scherm worden bewerkt en vergeleken, zonder dat menu's of vensters de aandacht afleiden. Tot acht foto's kunnen tegelijk worden vergeleken en aangepast met één muisklik in de panelen voor verbeteringen en effecten. Foto's kunnen snel worden toegevoegd aan de door Apple ontworpen thema's om fotoboeken, kalenders en wenskaarten van professionele kwaliteit te maken.

Nieuw in iMovie HD 6 zijn de door Apple ontworpen bewegende thema's waardoor gebruikers hun films in een paar tellen echte Hollywood-allure kunnen geven. Effecten zijn direct te bekijken dankzij de nieuwe Core Video-realtime-effecten. De filmische titels zorgen voor ongekend mooie teksteffecten. Dankzij nieuwe tools voor geluidsverbetering en geluidseffecten klinken films net zo mooi als ze eruitzien. Het is nu mogelijk om in iMovie HD 6 meerdere projecten tegelijk te openen en fragmenten van het ene naar het andere project te verplaatsen. iMovie HD is de eenvoudigste manier om videopodcasts te maken, die vervolgens met iWeb op het internet kunnen worden gepubliceerd.

Met iDVD 6 is het mogelijk om van beelden die met de nieuwste HDV- en breedbeeld-DV-camera's zijn opgenomen, eigen dvd's in breedbeeldformaat te ontwerpen met menu's, films en diavoorstellingen met een hoge resolutie die elke centimeter van de nieuwste breedbeeld-tv's vullen. iDVD 6 bevat tien nieuwe door Apple ontworpen menuthema's in zowel breedbeeldformaat (16:9) als standaardformaat (4:3). De thema's van iDVD 6 bevatten nieuwe effectgebieden die automatisch worden gevuld om nog gemakkelijker eigen menu's te ontwerpen. Bovendien kunnen dvd's met iDVD 6 ook worden gebrand met dvd-branders van andere merken dan Apple. iDVD 6 bevat verder de nieuwe functie Magic iDVD, waarmee het maken van een dvd echt kinderspel is. In een paar muisklikken kiezen gebruikers een thema en de gewenste films en foto's. Vervolgens maakt Magic iDVD automatisch een complete dvd die direct gebrand kan worden.

GarageBand was al het beste programma om op de computer muziek te maken. GarageBand 3 is bovendien het ideale programma om podcasts van professionele kwaliteit te maken. Stemmen opnemen is eenvoudig dankzij de ingebouwde expertise van een geluidstechnicus en podcasts kunnen worden verfraaid met geluidseffecten en jingles in radiostijl, illustraties voor hoofdstukken en koppelingen naar websites. Podcasts met interviews zijn gemakkelijk te maken door een vraaggesprek met een of meer gasten te houden in iChat AV en dit direct op te nemen in GarageBand 3. Met iWeb kunnen podcasts naar iTunes worden gestuurd en via .Mac worden gepubliceerd zodat de hele wereld ernaar kan luisteren. Ook nieuw in GarageBand 3 is een videospoor, waarmee het heel eenvoudig is om soundtracks bij iMovie-projecten te maken.

Prijzen en verkrijgbaarheid
iLife '06 is per direct leverbaar via de on line Apple Store (www.apple.com/nlstore) en via erkende Apple resellers voor een adviesprijs van 79 euro. iLife '06 wordt meegeleverd met alle nieuwe Macs. iTunes 6.0.2 kan momenteel gratis worden gedownload via www.apple.com/nl. Een jaarabonnement op .Mac kost 99 euro per jaar voor afzonderlijke gebruikers en 179 euro voor een Family Pack, dat bestaat uit één hoofdaccount en vijf subaccounts. Gebruikers kunnen zich aanmelden voor een gratis .Mac-proefabonnement van 60 dagen via www.mac.com.

Voor iLife '06 is het volgende vereist: Mac OS X versie 10.3.9 of versie 10.4.3 of hoger (Mac OS X versie 10.4.4 aanbevolen); een Macintosh computer met een Power PC G4-, Power PC G5- of Intel Core-processor (733 MHz of sneller voor iDVD); 256 MB RAM- geheugen (512 MB aanbevolen); iTunes 6.0.2 en QuickTime 7.0.4 (inbegrepen); een dvd-eenheid voor installatie; 10 GB vrije schijfruimte. Voor HD-video is minimaal een G4-processor van 1 GHz en 512 MB RAM-geheugen vereist. Voor het branden van dvd's is een Apple SuperDrive of een compatibele dvd-brander van een ander merk vereist. De afdrukvoorzieningen van iPhoto zijn beschikbaar in de Verenigde Staten, Canada, Japan en bepaalde Europese landen. Een .Mac-account is vereist voor het publiceren van iPhoto-photocasts en wordt aanbevolen voor iWeb. Mac OS X versie 10.4.4 is vereist voor het gebruik van iMovie-thema's, iPhoto-photocasts en iChat AV- opnames in GarageBand.

Apple gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple wordt algemeen erkend voor zijn innovatieve en bekroonde Mac-desktops en -notebooks, het Mac OS X-besturingssysteem, het iLife-softwarepakket en zijn professionele programma's. Apple is bovendien de drijvende kracht achter de digitale muziekrevolutie met de iPod, de bestverkopende draagbare muziekspeler, en de on line iTunes Music Store.

Perscontact:

Juriaan Bosman
PR manager Apple Nederland
Rechtstreeks telefoonnummer: 030 659 39 40
Mobiel: 06 538 656 28
E-mail: bosman.j@euro.apple.com

Surf voor internationale persberichten en foto's in hoge resolutie van alle producten van Apple, naar www.apple.com/pr Op de Nederlandse PR-site vind je naast de meest recente persberichten ook beeldmateriaal in hoge resolutie: http://www.apple.com/nl/pr. De algemene website van Apple Nederland vind je op www.apple.com/nl

© 2005 Apple Computer, Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, AirPort, SuperDrive, iLife, FireWire, iPod, iPhoto, iMovie, iDVD, GarageBand, iTunes, SpotLight en Apple Store zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.


---- --