Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Apple onthult nieuwe iMac met Intel Core Duo-
processor

Nieuwe iMac dubbel zo snel als voorganger

Bunnik, 10 januari 2006 ­ Apple onthult vandaag de nieuwe iMac met Mac OS X en de nieuwe Intel Core Duo-processor. Deze iMac is dubbel zo snel als zijn voorganger.* Het alom geprezen iMac-ontwerp is nu voorzien van een dual-core-processor en een ingebouwde iSight-videocamera voor het houden van videoconferenties. De baanbrekende mogelijkheden van Front Row in combinatie met de Apple Remote bieden een eenvoudige, intuïtieve en krachtige manier waarmee gebruikers vanaf elke plek in de kamer van muziek, foto's en video kunnen genieten. De nieuwe iMac is al verkrijgbaar vanaf 1379 euro en wordt standaard geleverd met iLife '06, de nieuwste versie van het bekroonde programmapakket van Apple voor de digitale levensstijl, dat bestaat uit belangrijke nieuwe versies van iPhoto, iMovie HD, iDVD, GarageBand en het nieuwe iWeb. Met dit iLife-programma maken gebruikers heel eenvoudig verbluffende websites met foto's, blogs en podcasts die met één muisklik via .Mac op het internet kunnen worden gepubliceerd. De nieuwe iMac is vanaf vandaag verkrijgbaar en is de eerste van een nieuwe generatie Macs met Intel- processors die in de loop van 2006 door Apple zullen worden geïntroduceerd.

"De iMac is al de "gouden standaard" voor bureaucomputers genoemd. Wij hopen dan ook dat de klant erg blij zal zijn met de nieuwe iMac, die tweemaal zo snel is", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "Dankzij Mac OS X en de nieuwste dual-core- processor van Intel, biedt de nieuwe iMac prestaties die onze klanten versteld zullen doen staan."

De nieuwe iMac is voorzien van de revolutionaire Front Row-mediamogelijkheden van Apple en de Apple Remote, zodat gebruikers vanaf elke willekeurige plek in de kamer moeiteloos kunnen genieten van alles wat op hun iMac staat, inclusief nummers uit hun iTunes-muziekbibliotheek, diavoorstellingen uit iPhoto, video's, podcasts, iMovies, dvd's en populaire filmtrailers die worden gestreamd vanaf apple.com.

Elke nieuwe iMac wordt geleverd met een ingebouwde iSight-videocamera die de computer standaard geschikt maakt voor het houden van videoconferenties met de bekroonde iChat AV-software van Apple, of het opnemen van een videopodcast of iMovie met iLife '06. De ingebouwde iSight-videocamera biedt dankzij de Intel Core Duo-processor een resolutie die tot viermaal beter is dan de resolutie van het vorige model. Daarnaast is op elke iMac Photo Booth geïnstalleerd.

Dit programma van Apple maakt het mogelijk om snel foto's te maken met de ingebouwde iSight-videocamera en met één druk op de knop grappige visuele effecten toe te voegen en de foto's daarna met anderen uit te wisselen.

De nieuwe iMac wordt standaard geleverd met een SuperDrive om professionele dvd's te branden, 512 MB 667-MHz DDR2 SDRAM (uitbreidbaar tot 2 GB), een harde schijf tot 500 GB en een ATI Radeon X1600 PCI Express-videokaart met 128 MB GDDR3-geheugen voor een uitstekende beeldkwaliteit en realistisch uitziende games. De nieuwe iMac heeft supersnelle verbindingsmogelijkheden, waardonder ingebouwd 10/100/1000BASE-T Gigabit Ethernet voor snelle netwerkverbindingen, ingebouwd AirPort Extreme voor een snel 54-Mbps draadloos netwerk**, ingebouwd Bluetooth 2.0+EDR (Enhanced Data Rate), maar liefst vijf USB-poorten (drie USB 2.0) en twee FireWire 400-poorten. De nieuwe iMac wordt nu geleverd met mini-DVI- videouitvoer voor aansluiting op een 23-inch Apple Cinema HD Display. Dankzij mini- DVI en de functie voor een uitgebreid bureaublad hebben gebruikers van de nieuwe iMac meer dan tweemaal zo veel schermoppervlak tot hun beschikking.

De nieuwe iMac is ontwikkeld als de perfecte computer voor iLife '06, de nieuwste versie van het bekroonde programmapakket van Apple voor de digitale levensstijl, dat bestaat uit belangrijke nieuwe versies van iPhoto, iMovie HD, iDVD, GarageBand en het nieuwe iWeb. Met dit iLife-programma maken gebruikers heel eenvoudig verbluffende websites met foto's, blogs en podcasts die met één muisklik via .Mac op het internet kunnen worden gepubliceerd. Alle iLife '06-programma's zijn universele programma's die "native" worden uitgevoerd op de nieuwe op Intel gebaseerde iMacs voor optimale prestaties.

Elke nieuwe iMac wordt geleverd met de nieuwste versie van het meest geavanceerde besturingssysteem ter wereld, Mac OS X versie 10.4.4 "Tiger", inclusief Safari, Mail, iCal, iChat AV, Front Row en Photo Booth, die "native" worden uitgevoerd op de eerste op Intel gebaseerde desktopcomputer van Apple. Mac OS X Tiger bevat Rosetta, een innovatieve softwarevertaaltechnologie, waarmee klanten de meeste Mac OS X PowerPC-programma's moeiteloos kunnen uitvoeren.***

Prijzen en verkrijgbaarheid
De nieuwe iMac is vanaf vandaag verkrijgbaar via de on line Apple Store (www.apple.com/nlstore) en bij erkende Apple resellers.

De nieuwe 1,83-GHz 17-inch iMac met een adviesprijs van 1379 euro heeft de volgende specificaties:

· 17-inch LCD-breedbeeldscherm;

· Intel Core Duo-processor van 1,83 GHz;

· 512 MB 667-MHz DDR2 SDRAM, uitbreidbaar tot 2 GB;
· 8x SuperDrive met double-layer-ondersteuning (dvd+r DL/dvd±rw/cd-rw);
· ATI Radeon X1600 PCI Express-videokaart met 128 MB GDDR3-geheugen;
· ingebouwde iSight-videocamera;

· ingebouwde AirPort Extreme- en Bluetooth 2.0+EDR-voorziening voor draadloze netwerkverbindingen;

· 7200-rpm seriële ATA harde schijf van 160 GB;
· mini-DVI-uitvoer (adapters voor DVI, VGA en composite-/S-video afzonderlijk verkrijgbaar);


· ingebouwde stereoluidsprekers en een ingebouwde microfoon;
· infrarood Apple Remote, Mighty Mouse en Apple Keyboard.

De nieuwe 2,0-GHz 20-inch iMac met een adviesprijs van 1799 euro heeft de volgende specificaties:

· 20-inch LCD-breedbeeldscherm;

· Intel Core Duo-processor van 2,0 GHz;

· 512 MB 667-MHz DDR2 SDRAM, uitbreidbaar tot 2 GB;
· 8x SuperDrive met double-layer-ondersteuning (dvd+r DL/dvd±rw/cd-rw);
· ATI Radeon X1600 PCI Express-videokaart met 128 MB GDDR3-geheugen;
· ingebouwde iSight-videocamera;

· ingebouwde AirPort Extreme- en Bluetooth 2.0+EDR-voorziening voor draadloze netwerkverbindingen;

· 7200-rpm seriële ATA harde schijf van 250 GB;
· mini-DVI-uitvoer (adapters voor DVI, VGA en composite-/S-video afzonderlijk verkrijgbaar);

· ingebouwde stereoluidsprekers en een ingebouwde microfoon;
· infrarood Apple Remote, Mighty Mouse en Apple Keyboard.

Voor de iMac zijn onder andere deze maatwerkopties en accessoires verkrijgbaar: tot 2 GB DDR2 SDRAM-geheugen, een seriële ATA harde schijf van 250 of 500 GB, voor de 20-inch iMac tot 256 MB GDDR3-videogeheugen, iWork '06 (vooraf geïnstalleerd), een AirPort Express- en AirPort Extreme-basisstation, een Apple Wireless Keyboard en Apple Wireless Mouse, een Apple USB-modem en het AppleCare Protection Plan.

Voor klanten in het onderwijs gelden speciale prijzen. Ga naar de Apple Store voor het Onderwijs (www.apple.com/nl/education/store) of bel 0800-020 05 70


* Gebaseerd op geschatte resultaten van standaardsnelheidstests SPECint en SPECfp. SPEC is een gedeponeerd handelsmerk van de Standard Performance Evaluation Corporation (SPEC). Kijk voor meer informatie op http://www.apple.com/imac. ** De werkelijke snelheid kan variëren en is afhankelijk van de afstand tot het basisstation, de omgeving en andere factoren.
*** Meer informatie over door Rosetta ondersteunde software van Apple vindt u op http://www.apple.com/rosetta/. Neem voor software van derden rechtstreeks contact op met de betreffende fabrikant.

Apple gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple wordt algemeen erkend voor zijn innovatieve en bekroonde Mac-desktops en -notebooks, het Mac OS X-besturingssysteem, het iLife-softwarepakket en zijn professionele programma's. Apple is bovendien de drijvende kracht achter de digitale muziekrevolutie met de iPod, de bestverkopende draagbare muziekspeler, en de online iTunes Music Store.

Perscontact:

Juriaan Bosman
PR manager Apple Nederland
Rechtstreeks telefoonnummer: 030 659 39 40
Mobiel: 06 538 656 28
E-mail: bosman.j@euro.apple.com

Surf voor internationale persberichten en foto's in hoge resolutie van alle producten van Apple, naar www.apple.com/pr Op de Nederlandse PR-site vind je naast de meest recente persberichten ook beeldmateriaal in hoge resolutie: http://www.apple.com/nl/pr. De algemene website van Apple Nederland vind je op www.apple.com/nl

© 2005 Apple Computer, Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, AirPort, SuperDrive, iLife, FireWire, iPod, iPhoto, iMovie, iDVD, GarageBand, iTunes, SpotLight en Apple Store zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.


---- --