Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Apple introduceert MacBook Pro

MacBook Pro met Intel Core Duo-processor is tot vier keer zo snel als de PowerBook G4

Bunnik, 10 januari 2006 ­ Apple kondigt vandaag de nieuwe MacBook Pro-notebook aan. De nieuwe notebook is uitgerust met de nieuwe Intel Core Duo-processor en is tot vier keer zo snel als de PowerBook G4. De nieuwe MacBook Pro, de eerste Mac- notebook met een Intel-processor, heeft een schitterende aluminium behuizing, is slechts 2,5 cm dun en heeft een gewicht van slechts 2,5 kilo. De MacBook Pro is voorzien van een ingebouwde iSight-videocamera voor videoconferenties onderweg, een Apple Remote en Front Row-software om op een eenvoudige, intuïtieve en veelzijdige manier onderweg of thuis digitaal materiaal te bekijken of te beluisteren. De nieuwe MacBook Pro is verkrijgbaar vanaf februari en wordt geleverd met de nieuwe magnetische MacSafe-netstekker, waarvoor inmiddels octrooi is aangevraagd en die speciaal is ontworpen voor mobiele-computergebruikers.

"MacBook Pro is een dunne en elegante notebook met de kracht en snelheid van een desktopcomputer met twee processors", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "De prestaties van de Intel Core Duo-processor van de nieuwe MacBook Pro komen overeen met die van maar liefst twee G5-processors. Dit en het verbluffende superdunne ontwerp maken de MacBook Pro tot een revolutie op notebookgebied."

De gloednieuwe Intel Core Duo-processor van de MacBook Pro levert de prestaties van een dual-coreprocessor en heeft een baanbrekend, energiezuinig ontwerp, wat deze processor ideaal maakt voor de uiterst dunne en lichte MacBook Pro. Standaard benchmarktests hebben uitgewezen dat de MacBook Pro tot vier keer zo snel is als de PowerBook G4 die hij vervangt.

Elke nieuwe MacBook Pro wordt geleverd met een ingebouwde iSight-videocamera voor videoconferenties onderweg met behulp van het bekroonde iChat AV van Apple, of voor het opnemen van videopodcasts of iMovie-films met iLife '06. MacBook Pro bevat ook Photo Booth, het leuke nieuwe Apple programma waarmee gebruikers snel kiekjes kunnen maken met de ingebouwde iSight-videocamera, grappige visuele effecten kunnen toevoegen en hun foto's daarna met één druk op de knop naar vrienden of familie kunnen sturen.

De nieuwe MacBook is de eerste notebook die wordt geleverd met de revolutionaire FrontRow-software voor het afspelen van media en de Apple Remote. Hiermee wordt de computer omgetoverd tot een draagbare bioscoop. Met Front Row kunnen gebruikers op eenvoudige wijze genieten van hun multimediamateriaal ­ van nummers uit hun iTunes-muziekbibliotheek en diavoorstellingen in iPhoto tot video's inclusief Podcasts, iMovies en dvd's en populaire filmtrailers die worden gestreamd vanaf apple.com ­ en dat alles te bedienen vanaf een afstand van maar liefst negen meter.

De MacBook Pro is bovendien de eerste notebook met de magnetische MagSafe- netstekker, die speciaal is ontworpen voor mobiele-computergebruikers. Met de MagSafe-netstekker is het opladen van de batterij eenvoudiger dan ooit, doordat de MagSafe het netsnoer magnetisch met de MacBook Pro verbind. Als het snoer strak wordt getrokken, wordt de stekker veilig van de notebook losgekoppeld. Dit voorkomt dat de notebook van het werkoppervlak valt wanneer iemand per ongeluk een ruk geeft aan het netsnoer.

De nieuwe MacBook Pro heeft een 15-inch beeldscherm dat 67 procent helderder is dan dat van de PowerBook G4 en even helder als een Apple Cinema Display. Bovendien heeft de MacBook Pro een volledig vernieuwde systeemarchitectuur voor snellere prestaties, inclusief een 667-MHz frontsidebus, die vier keer zo snel is als de frontsidebus van de PowerBook G4, en 667 MHz DDR2 SDRAM-geheugen (uitbreidbaar tot 2 GB) dat twee keer zo snel is als het geheugen van de PowerBook G4. Elke MacBook Pro wordt standaard geleverd met de ATI Mobility Radeon X1600 PCI Express-videokaart met 128 of 256 MB speciaal GDDR3-videogeheugen. Elke MacBook bevat bovendien een ingebouwde Bluetooth 2.0+EDR-module (Enhanced Data Rate), ingebouwd 54-Mbps AirPort Extreme (802.11g WiFi) voor verbinding met draadloze netwerken**, een trackpad met scrollfunctie en de Sudden Motion Sensor van Apple, die de harde schijf beschermt als de computer valt.

De nieuwe MacBook Pro wordt geleverd met iLife '06, de nieuwste versie van het bekroonde Apple programmapakket voor de digitale levensstijl met belangrijke nieuwe versies van iPhoto, iMovie HD, iDVD, GarageBand en het gloednieuwe iWeb. Met dit laatste programma kan iedere gebruiker heel eenvoudig professionele websites maken met foto's, blogs en podcasts en deze op .Mac publiceren, zodat iedereen ze met één klik op het internet kan bekijken. Alle iLife '06-programma's zijn universele programma's die "native" worden uitgevoerd op de nieuwe MacBook Pro met Intel-processor, zodat de prestaties optimaal zijn.

En natuurlijk wordt elke nieuwe MacBook Pro geleverd met de nieuwste versie van 's werelds meest geavanceerde besturingssysteem, Mac OS X versie 10.4.4 "Tiger", met Safari, Mail, iCal, iChat AV, Front Row en Photo Booth. Ook Mac OS X draait "native" op de eerste Intel-notebook van Apple. Onderdeel van Mac OS X Tiger is onder andere een vernieuwende softwarevertaaltechnologie, Rosetta, die ervoor zorgt dat gebruikers naadloos kunnen werken met de meeste Mac OS X PowerPC- programma's.***

Prijzen en verkrijgbaarheid
De nieuwe 15-inch MacBook Pro zal vanaf februari verkrijgbaar zijn via de Apple Store (www.apple.com/nlstore) en bij erkende Apple resellers. Bezoekers van de Apple Store (www.apple.com/nl) kunnen de MacBook Pro nu al reserveren.

De 1,67-GHz 15-inch MacBook Pro met een adviesprijs van 2139 euro heeft de volgende specificaties:

· 15,4-inch breedbeeld-LCD-scherm met een resolutie van 1440 x 900 en een helderheid 300 cd/m2;

· Intel Core Duo-processor van 1,67 GHz;

· 512 MB 667-MHz DDR2 SDRAM, uitbreidbaar tot 2 GB;
· 5400-rpm seriële ATA harde schijf van 80 GB met Sudden Motion Sensor;
· slot-loading SuperDrive (dvd±rw/cd-rw);

· ATI Mobility Radeon X1600 PCI Express-videokaart met 128 MB GDDR3-geheugen;
· DVI-uitvoer voor extern beeldscherm (adapter voor VGA-uitvoer meegeleverd, adapter voor composite-/S-video-uitvoer apart verkrijgbaar);
· Ingebouwde Dual Link-ondersteuning voor 30-inch Cinema HD Display van Apple;
· ingebouwde iSight-videocamera;

· Gigabit Ethernet-poort;

· ingebouwde AirPort Extreme- en Bluetooth 2.0+EDR-voorziening voor draadloze netwerkverbindingen;

· Sleuf voor ExpressCard/34-uitbreidingskaart;
· twee USB 2.0-poorten en één FireWire 400-poort;
· één geluidsinvoer- en één geluidsuitvoerpoort, elk met ondersteuning voor optisch digitale en analoge audio;

· Trackpad met scrollfunctie en verlicht toetsenbord;
· Apple Remote (infrarood-afstandsbediening);

· een lithyum-polymeerbatterij met een gebruiksduur tot 60 wattuur;
· een lichtnetadapter (wisselstroom) van 85 watt met magnetische MagSafe- netstekker.

De 1,83-GHz 15-inch MacBook Pro met een adviesprijs van 2689 euro heeft de volgende specificaties:

· 15,4-inch breedbeeld-LCD-scherm met een resolutie van 1440 x 900 en een helderheid 300 cd/m2;

· Intel Core Duo-processor van 1,83 GHz;

· 1 GB 667-MHz DDR2 SDRAM, uitbreidbaar tot 2 GB;
· 5400-rpm seriële ATA harde schijf van 100 GB met Sudden Motion Sensor;
· slot-loading SuperDrive (dvd±rw/cd-rw);

· ATI Mobility Radeon X1600 PCI Express-videokaart met 256 MB GDDR3-geheugen;
· DVI-uitvoer voor extern beeldscherm (adapter voor VGA-uitvoer meegeleverd, adapter voor composite-/S-video-uitvoer apart verkrijgbaar);
· Ingebouwde Dual Link-ondersteuning voor 30-inch Cinema HD Display van Apple;
· ingebouwde iSight-videocamera;

· Gigabit Ethernet-poort;

· ingebouwde AirPort Extreme- en Bluetooth 2.0+EDR-voorziening voor draadloze netwerkverbindingen;

· Sleuf voor ExpressCard/34-uitbreidingskaart;
· twee USB 2.0-poorten en één FireWire 400-poort;


· één geluidsinvoer- en één geluidsuitvoerpoort, elk met ondersteuning voor optisch digitale en analoge audio;

· Trackpad met scrollfunctie en verlicht toetsenbord;
· Apple Remote (infrarood-afstandsbediening);

· een lithium-polymeerbatterij met een gebruiksduur van 60 wattuur;
· een lichtnetadapter (wisselstroom) van 85 watt met magnetische MagSafe- netstekker.

Extra maatwerkopties voor de 15-inch MacBook Pro zijn: een harde schijf tot 120 GB (5400 rpm) of 100 GB (7200 rpm), tot 2 GB DDR2 SDRAM, een Apple USB-modem en het AppleCare Protection Plan.

*Gebaseerd op geschatte resultaten van standaard-SPECint- en SPECfp-prestatietests. SPEC is een gedeponeerd handelsmerk van SPEC (Standard Performance Evaluation Corporation). Raadpleeg http://www.apple.com/macbookpro voor meer informatie. ** De werkelijke snelheid kan variëren en is afhankelijk van de afstand tot het basisstation, de omgeving en andere factoren.
*** Raadpleeg http://www.apple.com/rosetta/ voor meer informatie over de Apple software die door Rosetta wordt ondersteund. Neem rechtstreeks contact op met de fabrikant over de compatibiliteit van software van andere fabrikanten.

Apple gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple wordt algemeen erkend voor zijn innovatieve en bekroonde Mac-desktops en -notebooks, het Mac OS X-besturingssysteem, het iLife-softwarepakket en zijn professionele programma's. Apple is bovendien de drijvende kracht achter de digitale muziekrevolutie met de iPod, de bestverkopende draagbare muziekspeler, en de on line iTunes Music Store.

Perscontact:

Juriaan Bosman
PR manager Apple Nederland
Rechtstreeks telefoonnummer: 030 659 39 40
Mobiel: 06 538 656 28
E-mail: bosman.j@euro.apple.com

Surf voor internationale persberichten en foto's in hoge resolutie van alle producten van Apple, naar www.apple.com/pr Op de Nederlandse PR-site vind je naast de meest recente persberichten ook beeldmateriaal in hoge resolutie: http://www.apple.com/nl/pr. De algemene website van Apple Nederland vind je op www.apple.com/nl

© 2005 Apple Computer, Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, AirPort, SuperDrive, iLife, FireWire, iPod, iPhoto, iMovie, iDVD, GarageBand, iTunes, SpotLight en Apple Store zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.


---- --