Gemeente Valkenburg aan de Geul

Valkenburg aan de Geul, 10 januari 2006

Stand van zaken Valkenburg aan de Geul geeft voor Azië (Tsunami)

Aan de raad,

Het is alweer een jaar geleden dat heel Zuidoost Azië is getroffen door de zeebeving en de daaropvolgende Tsunami. Verschrikkelijke beelden van dit enorme drama staan nog steeds op ons netvlies. Inmiddels is de wereld alweer overspoeld met andere rampen, maar er wordt gelukkig nog steeds veel hulp verleend in de getroffen gebieden. In het begin van vorig jaar zijn er landelijk in grote mate initiatieven ontstaan om hulp te bieden aan de slachtoffers van deze afgrijselijke ramp. Ook in Valkenburg aan de Geul zijn er destijds op diverse plekken acties, projecten en andere initiatieven ontwikkeld. De gemeente Valkenburg aan de Geul heeft toen een bedrag van EUR 18.000,-- beschikbaar gesteld ten behoeve van de wederopbouw van het getroffen gebied. Het wordt tijd om u te informeren over de stand van zaken.

Om de helpende hand te bieden aan een aantal gemeente in Sri Lanka dat werd getroffen door de Tsunami, steunt de gemeente Valkenburg aan de Geul in samenwerking met ongeveer 20 andere Nederlandse gemeenten het `Gemeenten voor Sri Lanka' project. Het project wordt uitgevoerd door VNG International. Het project richt zich primair op de wederopbouw van de gemeentelijke administratie in drie gemeenten in het zuidelijk deel van Sri Lanka. Daar is het gemeentelijk apparaat volledig ontwricht geraakt. Het programma gaat drie jaar duren. In juni is een delegatie van VNG International vertrokken naar Sri Lanka om nadere afspraken te maken met de gemeenten.

Een van de laatste ontwikkelingen binnen het gezamenlijke project zijn onder andere:

o Eerste steen legging in de gemeente Matara
Op 26 december, precies een jaar na de tsunami, is in de gemeente Matara de eerste steen worden gelegd van de Tsunami Memorial Children's Library.

o Een nieuwe marktplaats voor de gemeente Hambantota Dat is van psychologisch belang voor de bevolking, maar tegelijkertijd ook van economisch belang; voor handelaren, consumenten, toeristen.

o Ophalen en verwerken van afval
Het ophalen en verwerken van afval heeft een hoge prioriteit in Galle, Matara en Hambantota. Dat had het al voor de Tsunami, maar door de grote schade die is toegebracht, o.a. aan gemeentelijk materieel, is dat nu helemaal het geval.

Tot zover de stand van zaken. In de bijgevoegde nieuwsbrief van VNG International vindt u meer informatie over het `Gemeenten voor Sri Lanka' project.

Ik hoop U hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,

C.A.C.M. Nuijtens,
Burgemeester