PERSBERICHT - 2005-12-11

Oude meester kleurt volgend jaar palet van toerisme in eigen land

Speciaal plekje Rembrandt op Vakantiebeurs

Rembrandt, van wie volgend jaar de 400ste geboortedag groots wordt herdacht, krijgt in januari een speciaal plekje op de Vakantiebeurs 2006. In het Nederlands paviljoen Lekker weg in eigen land in hal 11 wordt een speciale stand over de wereldberoemde schilder ingericht. Daar vindt de bezoeker op het Rembrandtplein alles over de vele activiteiten en evenementen in het herdenkingsjaar Rembrandt 400.

Op het Rembrandt plein in het midden van het Nederlandse paviljoen op de Vakantiebeurs demonstreren navolgers van Rembrandt, amateur-schilders, -tekenaars en een karikaturist hun artistieke talent en een trio zal de muziek uit Rembrandts tijd tot leven brengen.

Het horecaplein van het Holland-dorp weerspiegelt de tijd van Rembrandt, het meubilair is helemaal in stijl en de menukaart is gevuld met Bourgondische gerechten. Veel steden hebben in het herdenkingsjaar een Rembrandtactiviteit en zullen die op de Vakantiebeurs promoten. De Nachtwacht in ijssculptuur in Madurodam en in brons nabij het Amsterdamse Rembrandtplein zijn daar voorbeelden van.

Tentoonstellingen
In het Rijksmuseum, het Amsterdams Historisch Museum, het Bijbels Museum, het Joods Historisch Museum, Theater Carré, het Rembrandthuis, het Van Goghmuseum, het Stedelijk Museum de Lakenhal in Leiden en het Mauritshuis in Den Haag worden in het herdenkingsjaar bijzondere tentoonstellingen gewijd aan Rembrandts werk, zijn leven (1606-1669) en familie. Ook zijn zoektocht naar nieuwe artistieke mogelijkheden, de vervalsingen en zijn brieven komen onder de aandacht. De exposities zijn gebonden aan eigen data en tijden. In Amsterdam en in Leiden, Rembrandts geboorteplaats, kunnen het hele jaar door wandelingen worden gemaakt langs de plekken waar de wereldberoemde schilder gewoond en gewerkt heeft.

Musical
De musical die over Rembrandts leven is gemaakt draait vanaf juli tot februari 2007 in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Tijdens Poetry International zullen 25 dichters eigen dichtwerk over de beroemde schilder voordragen. Ook op het Holland Festival wordt Rembrandt herdacht. Tijdens de Vakantiebeurs 2006 zal in het paviljoen Weg in eigen landcontinue een filmpje over de Rembrandt-campagne te zien zijn. De viering in Nederland van de 400-jarige geboortedag van Rembrandt zal een belangrijke stimulans zijn voor het toerisme vanuit Nederland en ver daar buiten. Toch zal het niet allemaal Rembrandt zijn wat de klok slaat in het NBTC-Paviljoen op de Vakantiebeurs.

Eigen land
Alle twaalf provincies van Nederland en vele steden en regios zijn present op de Vakantiebeurs om aan te geven waarom het alleszins de moeite waard in om hier te verblijven, te fietsen, te wandelen, te luieren of rond te snuffelen. De Nederlander blijft voor een groot deel nog steeds in eigen land om de vakantie door te brengen. VVVs zullen de bezoekers van de Vakantiebeurs informeren over nieuwe recreatieve en toeristische mogelijkheden en overnachtingen. Extra aandacht is er voor trends als bijzonder overnachten en uitgaan met een groep.

Aanwezig zijn onder meer regios en provincies als de Veluwe, Zeeland, Noord-Holland, Groningen, Zuid-Holland, de Zuid-Hollandse eilanden, de Achterhoek, Twente, Limburg, Friesland, het Groene Hart en Drenthe. Verder steden als Leiden, Noordwijk, Den Haag, Arnhem en Nijmegen. Een aantal van deze beursparticipanten zorgt voor speciale activiteiten. Voor meer informatie: www.lekkerweg.nl.

Foto: Zelfportret van de jonge Rembrandt

Lees over het Rembrandtjaar ook op deze site:
Belangrijke rol Rembrandthuis in jubileumjaar Nog veel meer themajaren op komst Alle highlights Rembrandtjaar in Amsterdam Wandelroute 'Ontdek het Amsterdam van Rembrandt' Geniet van 'lentehoogtepunten' in het Rembrandtjaar

Vakantiebeurs
De openingstijden van de Vakantiebeurs 2006 zijn woensdag 11 tot en met zondag 15 januari van 10.00 tot 18.00 uur. Let op: vrijdag 13 januari van 10.00 tot 22.00 uur. Bezoekersinformatie: tel. 0900-52272387 ( 0,13 per minuut).

Noot voor de redactie (