Ingezonden persbericht


persbericht

van 11 t/m 15 januari in jaarbeurs utrecht

Vakantiebeurs maakt zich hard voor duurzaam toerisme

Utrecht, december 2005 - Duurzaam toerisme is een trend die steeds meer aan terrein wint. Ook op de Vakantiebeurs 2006 wordt volop aandacht besteed aan milieuvriendelijke manieren van reizen, het behoud van natuur èn het ondersteunen van de lokale bevolking. Diverse reisaanbieders maken bovendien een combinatie van een avontuurlijke reis en vrijwilligerswerk, zodat er tijdens een actieve doevakantie daadwerkelijk een bijdrage wordt geleverd aan de ontwikkelingen op de plaats van bestemming.

Duurzaam toerisme heeft de toekomst
Opvallend veel reisaanbieders op de Vakantiebeurs 2006 hebben duurzaam toerisme in het programma opgenomen. Duurzaam toerisme wordt wel omschreven als toerisme waarbij de relatie met het milieu, de natuur en de lokale sociaal-culturele situaties zo min mogelijk verstoord wordt, zodat deze ook in de toekomst benut kunnen worden. In dat kader organiseert de hulporganisatie Habitat for Humanity (Hal 2) in samenwerking met Koning Aap (Hal 3) reizen om op een duurzame manier de woonsituatie van arme mensen te verbeteren. Op deze stand van Habitat for Humanity is tevens een foto-expositie te bekijken over de wederopbouw van huizen in Sri Lanka na de tsunami.

Kindercrèches
FairGroundSessions (Hal 3) biedt reizen aan naar tropische bestemmingen als Indonesië en Brazilië, waar ontspanning - surfen, hiken, duiken - wordt afgewisseld door vrijwilligerswerk, zoals het geven van Engelse les. Er wordt overnacht in ecologisch verantwoorde lodges of homestays - bij mensen thuis. Ook beursdeelnemer Commundo (Hal 3) biedt een combinatie van een avontuurlijke reis naar een verre bestemming en het leveren van een bijdrage aan de ontwikkeling van het land. Eén van de mogelijkheden is het opzetten van kindercrèches in Guatamala, zodat de moeders kunnen werken om hun brood te verdienen. Zo krijgt de vakantie een hele nieuwe dimensie: voor jezelf èn voor anderen!

Voelmuur
Een leuke attractie tijdens Vakantiebeurs 2006 is ook de 'voelmuur' die staat opgesteld in hal 2, een initiatief van IDUT en ANVR. Hier worden beursbezoekers door te kijken en te voelen bewuster gemaakt van de elementen - zoals bijzondere souvenirs, koraal en bedreigde diersoorten - die ze tijdens de vakantie tegenkomen en die het waard zijn behouden te blijven. Waar duurzaam mee moet worden omgesprongen dus.

Op vakantie voor een ander
Gerben Hardeman, Project Manager van Vakantiebeurs 2006: "Duurzaam toerisme is een actueel thema, niet alleen op het gebied van behoud van natuur en het vinden van milieuvriendelijke manieren van reizen, maar ook op het gebied van cultuur en lokale ontwikkeling. Tijdens je vakantie iets terug doen voor de bevolking van je vakantiebestemming, samen werken aan het bouwen van huizen en scholen, les geven. Zó leer je een land en de mensen écht kennen. Na zo'n vakantie kom je boordevol energie en met nieuwe inspiratie weer thuis. Eigenlijk ga je op vakantie voor een ander!"

Vakantiebeurs 2006 is geopend van woensdag 11 tot en met zondag 15 januari van 10.00 tot 18.00 uur en op vrijdag 13 januari tot 22.00. Kinderen tot en met vier jaar kunnen gratis naar binnen, kinderen tot en met 17 jaar betalen 2,50 (onder begeleiding van de ouders) en volwassenen 10,50 in de voorverkoop en 12 euro aan de kassa. De Vakantiebeurs online is 365 dagen per jaar geopend. Hier is extra informatie te vinden over vakanties en vrije tijd. Ook een overzicht van de beursaanbieders en het laatste nieuws over de beursactiviteiten staan op www.vakantiebeurs.nl.