KNMG

KNMG DISTRICT GRONINGEN / WENCKEBACH INSTITUUT

"...Ik dacht, die patiënt gaat toch niet dood?..”

Basic Life Support met behulp van de AED (Automatische Externe Defibrillator)

woensdag 11 januari 2006, donderdag 12 januari 2006, woensdag 8 februari 2006, donderdag 9 februari 2006, woensdag 8 maart 2006, donderdag 9 maart 2006

U wordt waarschijnlijk zelden geconfronteerd met iemand die levensbedreigend onwel wordt. Gezien de incidentie lijkt het op het eerste oog geen zin te hebben hierop na te scholen. Onschuldige collaps komt u vaker tegen, maar hoe maakt u het onderscheid?. Indien iemand onwel wordt, moet u zich telkens afvragen of er iets ernstigs aan de hand is. Maar hoe stelt u een differentiaal diagnose bij een onwel- wording? En minstens zo belangrijk, wat doet u ermee? Wat mag van u redelijkerwijs verwacht worden bij iemand die onwel wordt?

Deze en vele andere vragen staan centraal tijdens de cursus 'Basic Life Support met behulp van de AED' . De cursus is vormgegeven volgens de laatste (inter)nationale richtlijnen.

U leert in een groep van maximaal 12 personen de ademhalings- en circulatiestilstand te herkennen en te behandelen. Ook wordt ingegaan op het herkennen en behandelen van de hoge luchtwegobstructie. Korte presentaties worden steeds afgewisseld met vaardigheidstrainingen aan de hand van diverse technieken. Ook worden de vorderingen getoetst met behulp van casuïstiek.

Het tweede deel van de avond bestaat voornamelijk uit een training in het omgaan met de AED aan de hand van een aantal scenario's. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van diverse defibrillatoren die op dit moment op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn. Aan het eind bent u in staat een circulatiestilstand vast te stellen, te starten met reanimeren volgens het ABC-protocol en zodra de AED aanwezig is, volgens de (inter)nationale richtlijnen, binnen 90 seconden de eerste keer gedefibrilleerd te hebben.

Programma

16:30 uur Ontvangst en inschrijving

17:00 uur Hoe herken en behandel ik de ademhalingsstilstand? Mond op mond-, mond op neus-, mond op maskerbeademing. Demonstratie van het gebruik van de face-shield (Life-Key)

Hoe herken en behandel ik de circulatiestilstand? De technieken bij één en twee hulpverleners

19:00 uur Pauze met broodjes

19:30 uur Hoe herken en behandel ik de hoge luchtwegobstructie? De handgreep van Heimlich

Training AED-vaardigheden
Het no-shock scenario, het one-shock- en multiple-shock-scenario

21:30 uur Afsluiting
Borrel

Trainers/voorzitter
W. J.C. Grimberg, docent instructeur NRR (494) BLS/PBLS/AED, UMCG E. Klinkenberg, docent instructeur NRR (494) BLS/PBLS/AED

Doelgroepen
Artsen, leden KNMG District Groningen

Plaats
De cursus vindt plaats in het Skillslaboratorium van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Kosten
De kosten van deelname aan de cursus bedragen 150 euro per persoon inclusief koffie, thee, broodjes, borrel en reader. Leden van KNMG District Groningen betalen 125 euro p.p.

Parkeren
U kunt, indien u gebruik maakt van de auto, toegang krijgen tot de parkeerkelder onder de hoofdingang (betaald parkeren) Van daaruit kunt u de bewegwijzering volgen naar het Skillslaboratorium. Indien u gebruik maakt van het openbaar vervoer, kunt u vanaf het Centraal Station buslijn 4 of een taxi naar het UMCG nemen.

Inschrijving
U kunt zich tot uiterlijk 8 weken voorafgaand aan de betreffende avond inschrijven via de website www.wenckebachinstituut.nl. Het inschrijfgeld wordt 6 weken voor de cursusdatum van uw rekening afgeschreven. U ontvangt een bevestiging van inschrijving. Aan het deelnemeraantal is een maximum van 12 per cursus verbonden. Inschrijving vindt plaats op volgorde van binnenkomst van de inschrijfformulieren. Degenen die niet meer geplaatst kunnen worden, ontvangen hierover bericht. Annulering is mogelijk tot 8 weken voor de cursusdatum (daarna is geen restitutie mogelijk). Bij annulering worden administratiekosten (15 euro) in rekening gebracht. Bij verhindering kan een vervanger uw plaats innemen.

Certificaat
Na afloop ontvangt u een nascholingscertificaat.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u zich wenden tot de heer G. Rasker, cursusorganisator van het Wenckebach Instituut (T 050 3613558, E info@wenckebachinstituut.nl, W www.wenckebachinstituut.nl) of mw. M. Ploeg, secretariaat KNMG District Groningen (T 050 3666441, E knmg.groningen@elann.nl)

Het programma is geaccrediteerd door de Nederlandse Reanimatie Raad, de Nederlandsche Internisten Vereeniging (4 accreditatiepunten/ - uren)en het College der Accreditering Huisartsen der KNMG (4 uren)