PERSBERICHT - 2006-01-02

Duurzaam toerisme actueel thema op Vakantiebeurs 2006

Duurzaam toerisme is een actueel thema. Ook op de Vakantiebeurs 2006 van 11 tot en met 15 januari in de Jaarbeurs Utrecht. Tot genoegen van Romana Engeman, directeur van de ANVR, de koepel van reisondernemingen dat het duurzaam toerisme al lang op de eigen agenda geplaatst heeft. We moeten er met zn allen voor zorgen, dat ook de komende generaties kunnen genieten van de natuur en de cultuur die wij als hedendaagse toeristen willen ervaren, zegt ze.

De ANVR doet ook mee in het IDUT, een platform waarop reisorganisaties, overheid, onderwijs en natuurorganisaties elkaar ontmoeten voor de uitwisseling van praktische ervaringen. De ANVR heeft al in een eerder stadium initiatieven ontwikkeld. Voor de aanbieders van reizen is in 2003 het PMZ ingevoerd; die letters staan voor de Product- en Milieu Zorg. Dat behelst onder andere een milieubeleidsplan met concrete maatregelen op het gebied van de milieuzorg in eigen huis, de aanstelling van een verantwoordelijke persoon in de eigen organisatie en voor toetsing van de milieueisen, die aan zakelijke partners worden gesteld.

Cool flying
Daarbij gaat het om de milieuvriendelijkheid in relatie tot vervoer, verblijf en vermaak. Romana: Daarbij moet je denken aan vliegen én cool flying, waarbij de uitstoot van CO² gecompenseerd wordt met het planten van bomen. Bij het verblijf kun je denken aan bijvoorbeeld afvalscheiding door de accommodatieverstrekker. Bij de consument is waarschijnlijk de handdoekenactie (gebruik je handdoek vaker en gooi m niet meteen op de grond na één keer gebruiken) het meest bekend.

Gedrag
Ook het gedrag van de consument wordt volgens Romana Engeman beïnvloed door de ANVR en de aangesloten organisaties. De klanten moeten goede voorlichting krijgen bij het boeken van reizen, gewezen worden op de collectieve verantwoordelijkheid voor de natuurwaarden van strand, koraal, rots, bossen en landschappen en het authentieke culturele erfgoed in de ontvangende omgeving.

Voelmuur
Op de Vakantiebeurs 2006 zal een voelmuur worden opgesteld, waar mensen door kijken en voelen bewuster worden van de elementen die ze op hun vakantie tegenkomen en die het waard zijn om behouden te blijven. De bezoekers kunnen bijvoorbeeld in een kistje op de beurs koraal voelen, maar krijgen tevens de waarschuwing dit niet mee te nemen. Zo wordt het publiek op de beurs actief betrokken bij het onderwerp duurzaam toerisme, wat een steeds breder maatschappelijk draagvlak krijgt, verwacht Romana Engeman. Zoals dat ook het geval is bij het biologisch voedsel: vroeger vooral aangeboden in reformwinkels, nu al ruim beschikbaar in supermarkten en de winkels op de hoek.

Omarmd
Verschillende overheden in Europa hebben dit onderwerp omarmd en zetten stappen op weg naar duurzaam toerisme; in eigen land of voor de eigen vakantiegangers die naar andere landen reizen. In Malta is onlangs op het congres voor internationale beleidsmakers toerisme het onderwerp sustainable tourism met de bespreking van Agenda 21 van Brussel diepgaand aan de orde geweest. Zo organiseert Oostenrijk begin volgend jaar een grote internationale conferentie over dit onderwerp. Het PMZ van de ANVR krijgt ook navolging in andere landen zoals Engeland, Duitsland en België.

Gedragsregels
Romana Engeman zou tevreden zijn als in heel de toeristische keten de duurzaamheid als aspect van het reizen is geïntegreerd. Direct naar de klant toe draagt het ANVR haar steentje bij door te wijzen op een aantal gedragsregels. Het zijn tips aan de vakantiegangers om zelf ook een bijdrage te leveren aan een beter milieu. Ze zijn te vinden in de ANVR brochure Alles wat je moet weten als je op reis gaat.

Vakantiebeurs
De openingstijden van de Vakantiebeurs 2006 zijn woensdag 11 tot en met zondag 15 januari van 10.00 tot 18.00 uur. Let op: vrijdag 13 januari van 10.00 tot 22.00 uur. Bezoekersinformatie: tel. 0900-52272387 ( 0,13 per minuut).

Noot voor de redactie (