Jongeren krijgen les over noodhulp van Artsen zonder Grenzen

Artsen zonder grenzen

Amsterdam, 5 januari 2005 - Veldmedewerkers van Artsen zonder Grenzen gaan jongeren lesgeven over noodhulpacties. De komende maanden doen ze ruim honderd middelbare scholen aan om te vertellen over hun ervaringen in de crisisgebieden waaruit ze onlangs zijn teruggekeerd. De eerste twee medewerkers van Artsen zonder Grenzen die les gaan geven, worden woensdag 11 januari met een helikopter gedropt bij het Corlaer College in Nijkerk.

De veldmedewerkers zullen 15 duizend jongeren leren hoe ze kunnen meten of een kind ondervoed is en hen laten proeven van 'plumpy nut': speciaal voedsel voor ernstig vermagerde kinderen. Het doel van de gastlessen is jongeren meer inzicht te geven over de gevolgen van oorlogen en rampen.

De gastlessen beginnen op het Corlaer College, een scholengemeenschap voor atheneum, havo en VMBO in Nijkerk (Gelderland). Twee medewerkers van Artsen zonder Grenzen, pas terug uit het veld, worden op woensdag 11 januari om 11.30 uur per helikopter afgezet bij de school. Ze zullen acht VMBO-klassen vertellen over hun ervaringen met noodhulpacties.

Na de gastlessen kunnen de jongeren zelf erop uit gaan voor Artsen zonder Grenzen. Ze kunnen een sponsoractie opzetten voor Colombia, Liberia of de Democratische Republiek Congo, landen waar Artsen zonder Grenzen al jarenlang gezondheidszorg en psychosociale hulp verleent aan slachtoffers van oorlog en geweld.

Op de website www.actiezondergrenzen.nl worden de vorderingen van de acties bijgehouden en houden leerlingen contact met medewerkers van Artsen zonder Grenzen in Colombia, Liberia of de Democratische Republiek Congo. Jongeren met de meest succesvolle of origineelste actie worden beloond met een survivaltocht ergens in Europa. De winnaars worden eind mei bekendgemaakt.