Provincie Noord-Holland

Provincie ontvangt VARAs Lagerhuis

5-1-2006

Op 11 en 18 januari vinden de voorrondes van VARA's Lagerhuis en Nationaal Jeugddebat plaats. In totaal nemen zo'n 350 scholieren deel aan deze jongerendebatten.

In januari strijkt de landelijke debatwedstrijd Op Weg naar het Lagerhuis neer in het provinciehuis in Haarlem. Door de vele aanmeldingen wordt de voorronde in Noord-Holland verdeeld over twee dagen: woensdag 11 en woensdag 18 januari. Maar liefst 28 teams van middelbare scholieren strijden dan om de provinciale titel. Op woensdag 11 januari vindt tevens de provinciale voorronde van het Nationaal Jeugddebat in het provinciehuis plaats.

De voorrondes van zowel VARAs Op Weg naar het Lagerhuis als het Nationaal Jeugddebat vinden in januari en februari plaats in alle provincies van Nederland en zijn een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse provincies, de VARA en de Nationale Jeugdraad. Beide debatten hebben als doel om jongeren meer te betrekken bij politieke themas. Aan beide voorrondes nemen in totaal ongeveer 350 Noord-Hollandse jongeren deel.

Lagerhuis

Ook vrouwen moeten priester, kardinaal of paus kunnen worden. En de commissaris van de Koningin moet gekozen worden door de bevolking. Over deze en vele andere stellingen debatteren Noord-Hollandse scholieren die meedoen aan de provinciale voorronde van VARAs Op Weg naar het Lagerhuis, op 11 en 18 januari in het provinciehuis. De 28 schoolteams strijden volgens de bekende Lagerhuisformule tegen elkaar via een knock-outsysteem. Op 11 januari starten de debatrondes om 13.00 uur, op 18 januari om 12.00 uur. Op beide dagen start de finale om 16.00 uur. De winnaars gaan door naar de landelijke competitie, waarvan de uiteindelijke finale in het voorjaar in de Rode Hoed in Amsterdam plaatsvindt (exacte datum nog niet bekend). Deze finale wordt ook live op televisie uitgezonden. De winnaars gaan naar het echte Lagerhuis in Londen.

Nationaal Jeugddebat

Op 11 januari vindt tegelijkertijd met het Lagerhuis (en ook in het provinciehuis) de Noord-Hollandse voorronde van het Nationaal Jeugddebat plaats. Zon veertig jongeren (12 18 jaar) gaan niet alleen met elkaar in debat, maar ook met een aantal provinciale politici. De onderwerpen worden door de jongeren zelf aangedragen. Het debat start om 13.30 uur in de Statenzaal van het provinciehuis en is om 15.30 uur afgelopen. Na afloop worden twaalf debaters geselecteerd. Zij mogen in oktober 2006 naar de Tweede Kamer om daar te debatteren met verschillende kamerleden, staatssecretarissen en ministers.

Bijwonen debatten & deelnemers
De pers is op 11 en 18 januari van harte welkom bij de voorrondes van VARAs Op Weg naar het Lagerhuis en/of het Nationaal Jeugddebat. Locatie: provinciehuis Noord-Holland, Dreef 3 in Haarlem. Voor meer informatie over de deelnemers : zie de deelnemerslijst in de bijlage. Voor achtergrondinformatie over het Lagerhuis of het Jeugddebat: zie www.vara.nl en/of www.jeugddebat.nl

Jeannette Duin