Universiteit van Amsterdam

De doorlaatbaarheid van het buikvlies bij blootstelling aan vloeistoffen


Promotie Geneeskunde


woensdag 11 januari 10.00 uur

De vloeistof die wordt gebruikt bij dialyse door middel van buikspoeling veroorzaakt vaak afwijkingen aan het buikvlies. Alena Bajgarova onderzocht de doorlaatbaarheid van het vlies bij blootstelling aan verschillende vloeistoffen, en keek naar diverse factoren die het watertransport beïnvloeden. De schade aan het buikvlies leidt uiteindelijk tot falen van de ultrafiltratie, waardoor onvoldoende vocht uit het lichaam wordt afgevoerd. Oorzaken hiervan zijn het gebruik van glucose en een afgenomen werking van de waterkanalen. Als de complicatie al kort na aanvang van de buikspoeling ontstaat, is de lymfabsorptiesnelheid een belangrijke boosdoener.

Mw. A. Bajgarova-Paríková: Biocompatibility and Transport Studies in Peritoneal Dialysis. Promotor is prof. dr. R.T. Krediet.

Universiteit van Amsterdam.
Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929. Onder aan deze agenda vindt u de rubriek Hoogleraarsbenoemingen.