Universiteit van Amsterdam

Radiodiskjockeys versterken gevoel van gelijkwaardigheid op Sint Maarten


Promotie Antropologie


woensdag 11 januari 14.00 uur

Francio Guadeloupe deed onderzoek op Sint Maarten, een eiland in het Caribische gebied. De bevolking van het eiland bestaat uit 70.000 inwoners waarvan tachtig procent allochtoon is afkomstig uit het wijdere Caribische gebied, Latijns Amerika, Noord-Amerika, West-Europa, Azië en in mindere mate Australië en Afrika. Zij zijn naar het eiland gemigreerd vanwege de bloeiende toeristische industrie (jaarlijks bezoeken meer dan een miljoen westerse toeristen het eiland). Het eiland symboliseert de diversiteit van menselijke culturen. Deze diversiteit op etnisch en religieus gebied leidt niet tot noemenswaardige spanningen of het gevoel van een multicultureel drama. Alle inwoners weten dat zij economisch afhankelijk zijn van het toerisme en dat etnische spanningen zullen leiden tot een verlies van toeristen en dus inkomen. Om dit gevoel te versterken dragen de populairste presentatoren via de radio het idee uit dat iedereen tot het eiland behoort. Dit doen zij met een oecumenische boodschap die verpakt is in een christelijke metataal gecombineerd met opzwepende Caribische ritmes. Of je nu gelovig bent of niet, je bent in de ogen van deze radiodiskjockeys een christen - wat zoveel betekent als een goed mens, iemand die nooit zijn buren verloochent, maar tegelijkertijd ook iemand die niet vroom is, veel feest, geniet van het leven en niet bezig is om toeristen of wie dan ook te bekeren.

F.E. Guadeloupe: Chanting Down the New Jeruzalem: the politics of belonging on Saint Martin & Sint Maarten. Promotoren zijn mw. prof. dr. B. Meyer en prof. dr. P.L. Geschiere.

Universiteit van Amsterdam.
Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929. Onder aan deze agenda vindt u de rubriek Hoogleraarsbenoemingen.