Erasmus MC


09-01-2006: Unieke begeleiding van patiënt naar specialist
Coen Moulijn en Nellie Cooman openen nieuwe polikliniek Erasmus MC

Op woensdag 11 januari opent het Rotterdamse sportduo Coen Moulijn en Nellie Cooman om 11.00 uur de nieuwe polikliniek Urologie en Verloskunde & Vrouwenziekten in het Erasmus MC. Met deze polikliniek start in Nederland een uniek systeem om de patiënt te begeleiden van inschrijfbalie naar specialist. Naast een efficiënte doorstroom van patiënten, leidt dit systeem tot informatie om wachttijden verder te optimaliseren.

Het patiënten begeleidingssysteem is gekoppeld aan het centrale afsprakensysteem van het ziekenhuis, waardoor de aanmelding van de patiënt eenvoudig en snel plaatsvindt. Na aanmelding worden patiënten eerst verwezen naar een centrale wachtruimte. Deze is met faciliteiten als leestafels, een koffieautomaat, kinderspeelgoed en internetcomputers geschikt om gedurende langere tijd te wachten. In de centrale wachtruimte hangt een monitor waarop patiënten kunnen zien wanneer ze naar de decentrale wachtkamer bij de behandelend specialist kunnen gaan. Op dat moment weet een patiënt dat hij of zij de eerstvolgende is die wordt behandeld. Ook bij de decentrale wachtruimte worden patiënten via het systeem over de voortgang geïnformeerd. Mocht een specialist onverwachts uitloop van zijn spreekuur hebben, dan kan hij dat via hetzelfde systeem vermelden. Patiënten weten dan waar zij aan toe zijn.

Daarnaast levert dit systeem noodzakelijke informatie over wachttijden en bezoekersaantallen op medewerker- en patiëntniveau. Enerzijds heeft het hoofd van de polikliniek zo actuele inzage in het aantal wachtenden en de maximale wachttijd. Indien nodig kan zij knelpunten oplossen. Anderzijds leidt deze informatie tot statistische gegevens die het managers mogelijk maakt ontwikkelingen te signaleren en het werkproces steeds verder te optimaliseren. De omvang en manier van toepassing maken het systeem in de nieuwe polikliniek uniek in Nederland.

Na een ingrijpende verbouwing van ruim een jaar is de polikliniek Urologie en Verloskunde & Vrouwenziekten van de Zalmhaven weer MC. Op 11 januari vinden in de verrassende en modern ingerichte polikliniek gedurende de dag speciale informatiemarkten en presentaties plaats voor achtereenvolgens patiënten, huisartsen en verloskundigen en voor specialisten uit de omgeving.