Gemeente Utrecht

Gemeente steunt verbouwing Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement

Het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement heeft de grootste collectie automatisch spelende instrumenten ter wereld. Zo'n waardevolle collectie moet op een goede manier aan het publiek kunnen worden getoond. Daarom heeft de gemeente Utrecht ¤ 1.190.000 bijgedragen aan uitvoeren van achterstallig onderhoud en een verbouwing van dit Utrechtse museum. Vanaf 17 december 2005 is het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement weer open voor publiek. Op 11 januari organiseert het museum een bijzondere nieuwjaarsborrel om de heropening op feestelijke wijze te vieren.

Het museum was twee maanden gesloten vanwege een ingrijpende verbouwing. Het museum onderscheidt zich door het grote aantal stukken dat live spelend wordt gepresenteerd. Deze manier van presenteren stelt hoge eisen aan de inrichting van het museum. In de afgelopen maanden zijn drie nieuwe museumruimtes gebouwd en zijn de bestaande zalen opnieuw ingericht. Ook is het café verplaatst, waardoor de looproute door het museum verbeterd is. Met het afronden van de renovatie van het museum hoopt men in de toekomst meer publiek te trekken.

De stad Utrecht heeft de laatste jaren veel geïnvesteerd in haar musea. Een voorbeeld is het Museumkwartier in de Zuidelijke binnenstad van Utrecht. Met de verbouwing van het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement geeft Utrecht opnieuw internationaal zijn visitekaartje af. Het museum is een trekpleister waar veel gezinnen met kinderen, maar ook veel Aziatische toeristen op af komen. Het museum is nu ook klaar voor de grote stroom bezoekers die het museum verwacht bij de jublileumtentoonstelling Royal Music machines in 2006.

Noot voor de media:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anita van Wijnbergen, bestuurscommunicatie, tel: 286 10 44.