PERSBERICHT - 2006-01-09

Zomerboeking voorzichtig van start, winter achter

Met de Vakantiebeurs voor de deur om je te oriënteren (11 t/m 15 januari in Utrecht) en de nieuwe zomergidsen die uitkomen met tal van aantrekkelijke bestemmingen boekt de Nederlander alweer voorzichtig zijn zomervakantie. De ANVR georganiseerde wintervakantie blijkt nog steeds wat achter te blijven (-8%).

Al boekt de Nederlander steeds later zijn vakantie, de maanden januari, februari en maart blijven vooralsnog de traditionele boekingsmaanden. Ruim 1/3 van de 7,5 miljoen reizigers die jaarlijks een reis boeken van een ANVR touroperator boekt zijn vakantie in het eerste kwartaal van het jaar. Inmiddels hebben de eerste, ruim 300.000, Nederlanders hun zomervakantie geboekt bij een ANVR touroperator.

Vliegvakanties
Al is het dan ook nog veel te vroeg in het boekingsseizoen om vanuit de statistieken van ANVR/TNS NIPO conclusies te trekken, het boeken van zomerse vliegvakanties (+27%) bij ANVR reisorganisaties lijkt ook deze zomer aantrekkelijk. De eerste meting van de boekingen laat zien dat tot en met 18 december 2005 28% méér Nederlanders dan vorig jaar in die periode een zomerse vliegvakantie heeft geboekt naar een Europese bestemming en 21% méér naar een verre bestemming. De andere vervoersmiddelen zijn echter negatief van start gegaan. Het is echter bekend dat bij een eerste meting nog niets valt te zeggen over het verdere verloop.
Deze winter lijkt de Nederlander minder (-8%) buitenshuis door te brengen dan verleden jaar, volgens de boekingen t/m 18 december 2005. Bij winterse vliegvakanties naar Europese bestemmingen is het daadwerkelijke aantal reizigers weliswaar zon tweemaal zoveel als naar verre bestemmingen. Echter, deze laatste, intercontinentale vakanties groeien met 3% t.o.v. verleden jaar en worden zeer goed geboekt, terwijl de Europese bestemmingen 11% achterlopen.

Sneeuwvakanties
De sneeuwliefhebber laat de traditionele wintersportlanden Oostenrijk (marktaandeel 51%) en Frankrijk (marktaandeel 31%) dit jaar enigszins door het ijs zakken met resp. 5% en 13% t.o.v. verleden jaar. Landen als Zwitserland (+3%), Tsjechië (+10%) en Bulgarije (+19%) lijken daarvan te profiteren. De boekingen voor de ANVR georganiseerde sneeuwmarkt blijven in zijn geheel met 7% achter op verleden jaar.