Partij van de Arbeid


Den Haag, 11 januari 2006


Initiatiefwet banksparen voor individueel pensioen: einde aan gedwongen winkelnering bij verzekeraars


PvdA Tweede-Kamerlid Staf Depla en VVD vice-fractievoorzitter Bibi de Vries hebben een initiatiefwetsvoorstel ingediend die het voor zelfstandigen en werknemers met een pensioengat goedkoper maakt om voor het pensioen te sparen. Het wetsvoorstel regelt dat individueel pensioensparen (lijfrenteproducten) ook bij banken fiscaal wordt ondersteund. Zo wordt er een einde gemaakt aan de gedwongen winkelnering bij verzekeraars voor mensen die zelf willen (bij-) sparen voor hun oude dag. Staf Depla: Uit onderzoek blijkt dat verzekeraars hoge kosten in rekening brengen. Daar moet een einde aan komen . Bibi de Vries: Het is ons er om te doen meer concurrentie te bewerkstelligen, en zo de kosten te drukken.


Elke Nederlander krijgt AOW. Als je een hoger pensioen wil moet je daar zelf voor sparen. Werknemers doen dat collectief via pensioenfondsen en verzekeraars. Als werknemers een pensioengat hebben mogen ze individueel bijsparen. De groeiende groep zelfstandigen (vaak zonder personeel) moeten zelf voor hun aanvullend pensioen sparen. Als zelfstandigen of werknemers bijsparen via een lijfrentepolis wordt het door de fiscus ondersteund. Op die manier wordt iedereen gestimuleerd om voor zijn of haar oude dag te sparen.


Op dit moment zijn mensen, die fiscaal ondersteund individueel willen (bij-)sparen voor hun oude dagvoorziening, gedwongen dit bij een verzekeraar te doen. De uitvoering- en provisiekosten hiervan zijn hoog en ondoorzichtig. Dit wordt bevestigd door recent onderzoek van de NMA en de DNB naar concurrentie tussen levensverzekeraars en een eerder onderzoek van Independer naar kapitaalverzekering bij hypotheken. Met dit voorstel willen de initiatiefnemers een einde maken aan de gedwongen winkelnering bij verzekeraars door zelfstandigen en mensen met een pensioengat ook de mogelijkheid geven om via een geblokkeerde bankspaarrekening of een beleggingsrecht bij een bank te sparen voor de oude dag. Zo ontstaat er een keuzemogelijkheid, meer concurrentie en lagere kosten. Met dezelfde euro individueel sparen voor het pensioen kan via een geblokkeerde spaarrekening of beleggingsrecht bij een bank meer kapitaal worden opgebouwd dan via de meeste lijfrentepolissen/koopsompolissen bij verzekeraars.