Gemeente Oss


11/1/2006 - Burger wil meer geïnformeerd worden over risicos

Eerste onderzoeksresultaten publieksonderzoek Veiligheidsrisico's

Communiceren over risico's Een opgeruimde buurt, geen parkeer- en verkeersoverlast, goede straatverlichting, prettige buren [bedrijven en straatbewoners die zich aan de regels houden]: het zijn omstandigheden die inwoners het gevoel geven veilig en prettig te wonen. Leefbaarheid staat terecht hoog op de agenda van burgers. Daarom regelmatig informatie over: Oss, Leefbaar en veilig!

`We zullen moeten accepteren dat in ons land grote en kleine incidenten kunnen plaatsvinden. Maar we willen wel graag weten welke risico's er bestaan en met name wat de gemeente doet om de risico's zo klein mogelijk te maken of als zich een calamiteit voordoet.' Dit zijn een paar uitkomsten van een enquête die de gemeente Oss onlangs heeft laten uitvoeren over in het kader van de landelijke pilot risicocommunicatie.

Achtergrond
In oktober is de gemeente Oss gestart met de deelname aan deze landelijke pilot. De gemeente wilde graag aan dit project mee te doen omdat zij zich bewust is van haar verantwoordelijkheid goed met burgers te communiceren over mogelijke risico's in hun woon- en werkomgeving. De pilot is een initiatief van de gezamenlijke Nederlandse provincies. Ze wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband van de adviesbureaus Actorion Communicatie, Royal Haskoning en de Universiteit Twente. Als onderdeel van dit project onderzocht de gemeente hoe burgers geïnformeerd willen worden over omgevingsrisico's. Bepaalde bedrijven veroorzaken risico's voor de omgeving, doordat zij met gevaarlijke stoffen werken. Het onderzoek werd gedaan door middel van een enquête, die begin oktober naar ongeveer 1.500 inwoners van Oss werd verstuurd. De eerste resultaten van dit onderzoek zijn nu bekend.

In de schriftelijke meerkeuzevragenlijst kwamen verschillende onderwerpen aan bod. Zo werd gevraagd hoe inwoners tegen omgevingsrisico's aankijken, welke informatie ze willen hebben en hoe de communicatie eruit moet zien. Dat het onderwerp veiligheidsrisico's leeft onder Ossenaren, werd duidelijk door de vele burgers die deelnamen aan het onderzoek: bijna 1 op de 4 aangeschreven personen retourneerde een ingevulde vragenlijst. Hieronder volgen de eerste en voornaamste resultaten van de enquête.

Onderzoeksresultaten
Een meerderheid van de respondenten is het erover eens dat we zullen moeten accepteren dat in ons land grote en kleine incidenten kunnen plaatsvinden. Ze willen wel graag weten welke risico's er bestaan en met name wat de gemeente doet om de risico's zo klein mogelijk te maken of als zich een calamiteit voordoet. Ook zijn burgers geïnteresseerd in de maatregelen die zij zelf kunnen treffen om incidenten te voorkomen, of wat ze kunnen doen als er toch een ramp dreigt.

Burgers gaven aan dat zij vooral geïnformeerd willen worden over risico's via berichten in Regio Oss en De Sleutel. Ook brieven van de gemeente werden vaak genoemd. Het merendeel gaf aan dat zij verwachtten door de gemeente open en volledig geïnformeerd te worden over risico's. Tegelijkertijd zijn veel burgers van mening dat bedrijven die risico's kunnen veroorzaken ook hierover moeten communiceren.

En nu verder...
Op basis van de uitkomsten van het publieksonderzoek gaat de gemeente Oss een plan opstellen met betrekking tot risicocommunicatie. De komende maanden kunnen burgers hier al het een en ander van verwachten, bijvoorbeeld op de gemeentepagina Oss Actueel in Regio Oss en hier op de site.
Tegelijkertijd gaan de initiatiefnemers van de pilot bekijken hoe de resultaten van het onderzoek kunnen worden verwerkt in een Wegwijzer Risicocommunicatie voor alle Nederlandse gemeenten.