Gemeente Alkemade


Uitreiking prijzen vrijwilligers Alkemade

Voor het eerst organiseerde de gemeente Alkemade de verkiezing van de Vrijwilliger en de Vrijwilligersorganisatie van het Jaar 2005. De prijzen zijn uitgereikt tijdens de nieuwjaarsreceptie op 4 januari 2006. De volgende personen en vrijwilligersorganisaties zijn door de inwoners van Alkemade voorgedragen om in aanmerking te komen voor de verkiezing.

Voorgedragen Vrijwilligersorganisaties

· Stichting VAKantiespelen Alkemade

· Stichting Alarmering Bejaarden Alkemade
· Stichting Platform Gehandicaptenbeleid Alkemade
· Stichting Feestcommissie Oude Wetering
· Vanade & Vebo Combinatie

· Biljartclub Roelofarendsveen 60+

· Katholieke Bond Ouderen

· Openbare Bibliotheek 'de Bloemlezer'

· De Zonnebloem, regio Alkemade

· Heen & Weer

· S.P.G.A. Klussenteam

· Tafeltje Dekje, onderdeel Infolijn

· 'De Waterduikers', onderdeel GGK

Voorgedragen Vrijwilligers

· Mevrouw H.C. de Jong - Heemskerk

· De heer M.P.M. Spring in 't Veld

· Mevrouw A.J.M. Krijger - van Klink

· Mevrouw J. van Dijk

· De heer W.H. Hoogenboom

· De heer A.P. Klomp

· De heer R. Terraneo

· De heer B. van Wordragen

· De heer E.J.J. Koek

· De heer C.W. Roos

· Mevrouw E.A. de Jong - van der Fits

· Mevrouw A.M. van der Meer - Moons

· Mevrouw M. Hoogenboom

· De heren P.J. Koek, C.J. Huigsloot en M. Karper (Tafeltje Dekje van de Infolijn)
· Groep van zeventien vrijwilligers bij het zwemmen van GGK ('De Waterduikers')

Uiteraard zijn alle vrijwilligers en organisaties die zijn voorgedragen ontzettend belangrijk en was het voor de jury moeilijk om tot een beslissing te komen. Omdat dit een verkiezing is, is er één "winnaar" gekozen. Maar wat het gemeentebestuur met deze verkiezing vooral duidelijk wil maken, is dat alle vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties voor ons winnaars zijn. De verkiezing is een blijk van waardering naar alle vrijwilligers(-organisaties) en één in het bijzonder wordt extra in het zonnetje gezet.

De heer M.P.M. Spring in 't Veld is door de jury verkozen tot ´Vrijwilliger van het jaar 2005´. De jury heeft grote bewondering voor het feit dat hij zich actief inzet voor de hele gemeenschap van Nieuwe Wetering. De jury gunt hem deze prijs dubbel en dwars, want hij is een voorbeeld voor velen.

De prijs voor Vrijwilligersorganisatie van het Jaar 2005 is uitgereikt aan het Klussenteam van de S.P.G.A. De jury is ervan overtuigd dat het Klussenteam een belangrijke maatschappelijke functie heeft binnen de gemeente Alkemade.

Het juryrapport kunt u onderaan deze pagina downloaden. De jury is zich ervan bewust dat er vrijwilligers en/of organisaties zijn, die niet zijn genomineerd maar wellicht meer, beter of gewoon minder opvallend werk doen. Dit doet echter niets af aan de verdiensten van degenen die dit jaar voorgedragen zijn. Wij willen U van harte verzoeken om komend jaar goed op te letten en voor 2006 Uw Vrijwilliger(-sorganisatie) van het Jaar voor te dragen.

Bijlagen : Juryrapport vrijwilligers verkiezing 2005.pdf (zie onderaan)

Juryrapport
Vrijwilligersverkiezing 2005
Vrijwilliger van het Jaar
Vrijwilligersorganisatie van het Jaar
4 januari 2006
Juryrapport
Vrijwilligersverkiezing 2005
2
Voorwoord
Voor het eerst organiseert de gemeente Alkemade dit jaar de verkiezing van de Vrijwilliger en de Vrijwilligersorganisatie van het Jaar. Het belang van het vrijwilligerswerk in onze gemeente is enorm. Wij mogen heel blij zijn met het grote aantal mensen dat hier zijn of haar bijdrage levert aan de activiteiten die in onze gemeenschap plaatsvinden. Vrijwilligerswerk. Een kijkje in de Dikke Van Dale toont de betekenis. Onbetaald, vrijwillig werk. Nadenkend over de verwachtingen die men van vrijwilligers heeft, blijkt dat vrijwilligerswerk vaak helemaal niet zo vrijwillig meer is. Dikwijls is vrijwilligerswerk uitgegroeid tot een structurele activiteit en valt er een gat wanneer iemand er mee ophoudt. Vrijwilligers hebben meestal niet het gevoel dat het vrijwilligerswerk dat zij doen een verplichting is. Zij doen het werk met plezier en vinden het vanzelfsprekend. Wanneer iemand stopt, blijkt een functie vaak niet één, twee, drie in te vullen. Als gemeente willen wij tonen dat wij vrijwilligerswerk heel belangrijk vinden. Het is de spil van onze samenleving. Het grote aantal organisaties en alle vrijwilligers, zorgen ervoor dat de gemeente heel levendig is. En dat moet ook zo blijven. Iedereen zal zich bewust moeten worden van het belang van vrijwilligers. Als gemeente willen wij onder andere door middel van deze verkiezing onze waardering en steun tonen. Naast de verkiezing bieden we ook cursussen aan, hebben we een website waar heel veel informatie op staat voor vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties en bezoeken raads- en collegeleden tweemaal per jaar een vrijwilligersorganisatie.
We hopen dat het uitreiken van deze prijzen een stimulans zal zijn voor U om te starten of door te gaan met het vrijwilligerswerk dat U al doet. Want vrijwilligerswerk is voor veel mensen vanzelfsprekend, soms zelfs een passie, maar vanzelfsprekend is het zeker niet! Op woensdag 7 december 2005 was het de dag van de vrijwilliger. Een mooie dag om de prijzen van deze verkiezing uit te reiken en vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Voor ons was het alleen niet duidelijk hoeveel mensen hier op af zouden komen. We weten uit ervaring wel dat het tijdens de nieuwjaarsreceptie altijd druk is. Daarnaast is er op dat Juryrapport
Vrijwilligersverkiezing 2005
3
moment een gevarieerder publiek aanwezig. Alle reden om het vrijwilligerswerk onder de aandacht te brengen tijdens de nieuwjaarsreceptie. Als jury zijn we ons ervan bewust dat er vrijwilligers en/of organisaties zijn, die niet zijn genomineerd maar wellicht meer, beter of gewoon minder opvallend werk doen. Dit doet echter niets af aan de verdiensten van degenen die dit jaar voorgedragen zijn. Wij willen U echter van harte verzoeken om komend jaar goed op te letten en voor 2006 Uw Vrijwilliger(- sorganisatie) van het Jaar voor te dragen.
Namens de jury,
Angela van der Plas
Voorzitter
Juryrapport
Vrijwilligersverkiezing 2005
4
Inhoudsopgave
De Jury 5
Voorgedragen Vrijwilligers en Vrijwilligersorganisaties 6 De nominaties 7
Genomineerden, Vrijwilliger van het Jaar 2005 8
Vrijwilliger van het Jaar 2005 10
Genomineerden, Vrijwilligersorganisatie van het Jaar 2005 11 Vrijwilligersorganisatie van het Jaar 2005 13
Juryrapport
Vrijwilligersverkiezing 2005
5
De Jury
De volgende personen vormen de jury:
mevrouw J.M.E. van der Plas,
wethouder gemeente Alkemade
(juryvoorzitter)
pastoor drs. W.P.L. Broeders
pastoor federatie De Doortocht
mevrouw C.M. Castelijn - van der Poel
actief vrijwilligster
de heer E.N.J. van Berkel
voorzitter Stichting Ignatius en Liefde voor Harmonie de heer R.J. Koek
eigenaar boekhandel Veenerick, voorzitter Winkeliersvereniging RAAK en lid van het Oranjecomité
De Vrijwilliger van het Jaar ontvangt een trofee en een oorkonde en daarnaast is er voor deze vrijwilliger een geldbedrag van ¤ 100,- beschikbaar. De Vrijwilligersorganisatie van het Jaar ontvangt eveneens een trofee en een oorkonde en daarnaast is er voor deze organisatie een geldbedrag van ¤ 250,- beschikbaar. Juryrapport
Vrijwilligersverkiezing 2005
6
Voorgedragen Vrijwilligers en Vrijwilligersorganisaties Er zijn 31 voordrachten binnengekomen voor deze verkiezing. In totaal zijn er elf organisaties en zestien vrijwilligers voorgedragen. Bij de zestien voordrachten voor de Vrijwilliger van het Jaar zaten twee voordrachten die meer dan één vrijwilliger voordroegen. De jury heeft besloten om hen in te delen bij de vrijwilligersorganisaties, omdat zij vindt dat de prijs voor Vrijwilliger van het Jaar is weggelegd voor één vrijwilliger in het bijzonder. Eén voorgedragen vrijwilliger heeft als reactie op de uitnodiging voor de nieuwjaarsreceptie laten weten, niet in aanmerking te willen komen voor de titel. Dit maakt dat er uiteindelijk dertien organisaties zijn voorgedragen en er dertien vrijwilligers in aanmerking komen om Vrijwilliger van het Jaar te worden. Voorgedragen Vrijwilligersorganisaties Voorgedragen Vrijwilligers Stichting VAKantiespelen Alkemade Mevrouw H.C. de Jong - Heemskerk Stichting Alarmering Bejaarden Alkemade De heer M.P.M. Spring in 't Veld Stichting Platform Gehandicaptenbeleid Alkemade Mevrouw A.J.M. Krijger - van Klink Stichting Feestcommissie Oude Wetering Mevrouw J. van Dijk Vanade & Vebo Combinatie De heer W.H. Hoogenboom
Biljartclub Roelofarendsveen 60+ De heer A.P. Klomp Katholieke Bond Ouderen De heer R. Terraneo
Openbare Bibliotheek 'de Bloemlezer' De heer B. van Wordragen De Zonnebloem, regio Alkemade De heer E.J.J. Koek
Heen & Weer De heer C.W. Roos
S.P.G.A. Klussenteam Mevrouw E.A. de Jong - van der Fits Mevrouw A.M. van der Meer - Moons
Mevrouw M. Hoogenboom
Tafeltje Dekje, onderdeel Infolijn . De heren P.J. Koek, C.J. Huigsloot en M. Karper (Tafeltje Dekje van de Infolijn)
'De Waterduikers', onderdeel GGK . Groep van zeventien vrijwilligers bij het zwemmen van GGK ('De Waterduikers')
Juryrapport
Vrijwilligersverkiezing 2005
7
De nominaties
Uit de lijst van organisaties en vrijwilligers die op de vorige pagina is weergegeven, heeft de jury uit beide categorieën drie nominaties vergeven. Het is een cliché, maar het moet gezegd zijn. Alle vrijwilligers en organisaties die zijn voorgedragen zijn ontzettend belangrijk en het was ongelooflijk moeilijk om te komen tot een beslissing. Omdat dit een verkiezing is, wordt er één "winnaar" gekozen. Maar wat we met deze verkiezing vooral duidelijk willen maken, is dat alle vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties voor ons winnaars zijn. De verkiezing is een blijk van waardering naar alle vrijwilligers(-organisaties) en één in het bijzonder wordt er extra in het zonnetje gezet.
De keuze voor de nominaties is gebaseerd op de maatschappelijke functie die de vrijwilliger of de organisaties heeft binnen een gemeenschap. Deze gemeenschap kan de gehele gemeente zijn, maar het kan ook gaan om een dorp of een bepaalde doelgroep. Genomineerde Vrijwilligers Genomineerde Vrijwilligersorganisaties De heer T.B. van Wordragen Heen & Weer
De heer R. Terraneo 'De Waterduikers'
De heer M.P.M. Spring in 't Veld S.P.G.A. Klussenteam Het vervolg van dit rapport bestaat uit een persoons-/organisatiebeschrijving van respectievelijk de genomineerde vrijwilligers en de genomineerde vrijwilligersorganisaties. Juryrapport
Vrijwilligersverkiezing 2005
8
Genomineerden
Vrijwilliger van het Jaar 2005
T.B. (Ben) van Wordragen
"Hij lacht altijd, mensen zien hem graag komen." Hem is Ben van Wordragen. Vrijwilliger bij de Stichting Platform Gehandicaptenbeleid Alkemade, afgekort S.P.G.A. De heer Van Wordragen is als een manusje van alles. Niets is hem te veel. Enthousiast gemaakt voor het platform door een gehandicapte mevrouw, coördineert hij nu tal van projecten. Zo zijn er het Klussenteam en het GIPS-project waar hij zich al 10 jaar gepassioneerd en geheel belangeloos voor in zet. Daarnaast heeft de heer Van Wordragen zich mede ingezet voor de Scootmobieldag.
Gevraagd naar zijn drijfveren, wordt door de voordraagster aangegeven dat het vooral de doelgroep is die hem ontzettend aanspreekt. Hij is enorm sociaal en graag bezig. De jury vindt dat iemand die zich zonder enig eigenbelang op zo´n enthousiaste manier inzet voor gehandicapten en ouderen, zeker genomineerd moet worden voor de titel Vrijwilliger van het Jaar 2005.
Juryrapport
Vrijwilligersverkiezing 2005
9
R. (Roel) Terraneo
"Door zijn lengte valt hij op, maar zelf treedt hij niet zo snel op de voorgrond." Dat is Roel Terraneo. Vrijwilliger bij tal van organisaties op Kaag en Buitenkaag. Het Kaags Muziek Festival, de Kaagse Bridge Club, de Kamer 2 Race, Stichting Waterevenementen en Stichting Promotie Kaag. Allemaal organisaties en evenementen met een toeristisch en/of recreatief karakter, waarmee Kaag en Buitenkaag op de kaart gezet worden. Op de vraag wat de drijfveren zijn voor zijn inzet bij al deze vrijwilligersorganisaties, is door iemand anders dan hemzelf, moeilijk antwoord te geven. Maar een gokje wagen mag. Volgens de organisatie die hem heeft voorgedragen, moet zijn motivatie gezocht worden in het feit dat hij houdt van gezelligheid en het ontmoeten van mensen. En natuurlijk is het drinken van een borreltje na afloop van één van de vele activiteiten een prettige bijkomstigheid.
Een man die zich al heel veel jaar, zo actief inzet voor zoveel verschillende organisaties in zijn dorp en daarmee ook vele mensen van buiten het dorp een plezier doet, verdient volgens de jury genomineerd te worden als Vrijwilliger van het Jaar 2005. Juryrapport
Vrijwilligersverkiezing 2005
10
Vrijwilliger van het Jaar 2005
M.P.M. (Rinus) Spring in 't Veld
"Het is vast erfelijk, zijn opa zat ook in alle besturen." We hebben het over Rien Spring in 't Veld. Een bezig mannetje, die van alles organiseert. Eén van de vragen op het voordrachtformulier luidde: Welke concrete activiteiten doet de persoon?
Antwoord:
Heeft U even?
Ja, we hebben even. Voor zo´n vrijwilliger moet gewoon tijd gemaakt worden. Zijn lijst met activiteiten is inderdaad lang. Heeft U even?

- Zo´n vijftien jaar voorzitter van Oranjevereniging Eensgezindheid.
- Zeven of acht jaar voorzitter van Prikslee Vereniging 'De Gladde IJzers'.
- Al een heleboel jaar bestuurslid van Stichting Cultureel Centrum Nieuwe Wetering.
- Medeorganisator van de VAKantiespelen in Nieuwe Wetering.
- Vaandeldrager van Door Gunst Verkregen.

- Spreekstalmeester.

- Faciliteert opslag van materialen van verenigingen op eigen terrein.
- Algemeen verenigingsaanspreekpunt in Nieuwe Wetering. De heer Spring in 't Veld is een Nieuwe Weteringer in hart en nieren. Iedereen kent hem en weet hem te vinden als er iets georganiseerd moet worden. Hij is altijd aanwezig. Alles kan, het maakt niet uit. Het schijnt zelfs zo te zijn dat zonder de hulp van Rien evenementen en activiteiten soms niet altijd slagen.
De jury heeft grote bewondering voor de heer Spring in 't Veld, voor het feit dat hij zich actief inzet voor de hele gemeenschap van Nieuwe Wetering. De jury gunt hem deze prijs dubbel en dwars, want hij is een voorbeeld voor velen.
Juryrapport
Vrijwilligersverkiezing 2005
11
Genomineerden
Vrijwilligersorganisatie van het Jaar 2005
Heen & Weer
Velen van U zullen bij het horen van de naam Heen & Weer, niet weten over welke organisatie het hier gaat. Mensen uit Kaag echter, zullen U dit haarfijn kunnen uitleggen. Heen & Weer is daar een begrip.
Opgezet door de dorpsraad om hun informatie te ventileren naar de bewoners, is het nu uitgegroeid tot een informatieblad van formaat. Van een activiteitenprogramma voor ouderen, verslagen en aankondigen van evenementen, informatie van de plaatselijke verenigingen tot oproepjes voor een babysitter en de weekenddiensten van de huisartsen. Heen & Weer wordt gemaakt door 15 à 20 vrijwilligers die verschillende werkzaamheden hebben, zoals redacteuren, drukkers, mensen die het boekje in elkaar lopen en nieten en natuurlijk de verspreiders.
Het blad bestaat al wat jaar en er is een aantal mensen dat vanaf het begin betrokken is. De adverteerders komen voornamelijk uit Kaag en Buitenkaag, maar ook ondernemers uit naburige dorpen steunen Heen & Weer door een advertentie erin te plaatsen. Het blad draagt bij aan de leefbaarheid, het onderlinge contact en de informatievoorziening in deze dorpen.
De jury heeft een exemplaar van het blad ontvangen. Jaargang 34, nummer 1, september 2005. In de uitgave van januari of februari zal zeker geschreven worden over deze nominatie. Daar is de jury zeker van.
Juryrapport
Vrijwilligersverkiezing 2005
12
GGK 'De Waterduikers'
Ontstaan in 1980 als onderdeel van het drie jaar eerder opgerichte Geef Gehandicapten Kans te Alkemade. 'De Waterduikers'. In eerste instantie was de groep van 17 vrijwilligers bij het zwemmen voor gehandicapten, voorgedragen als Vrijwilliger van het Jaar. Door de jury is zij echter geschaard in het rijtje, dat in aanmerking komt voor de titel Vrijwilligersorganisatie van het Jaar 2005.
'De Waterduikers' is opgericht voor gehandicapten die binnen het reguliere zwemmen geen mogelijkheid hebben om een zwemdiploma te behalen. Op dit moment zijn er 35 zwemmers die worden begeleid door 17 vrijwilligers. Een aantal heeft persoonlijke begeleiding. Degenen die al een A of een A én B diploma hebben, zwemmen in groepjes met daarbij een begeleider.
Een aantal jaar geleden ontstond er zelfs een wachtlijst. Want niet alleen gehandicapten uit Alkemade kunnen bij 'De Waterduikers' terecht, ook mensen uit Jacobswoude en Alphen aan den Rijn zijn welkom. De wachtlijst is nu opgelost. Er zijn meer vrijwilligers bijgekomen en een aantal zwemmers is gestopt.
De jury nomineert 'De Waterduikers', vanwege hun inzet voor gehandicapten. De vrijwilligers van 'De Waterduikers' liggen elke zaterdag in het water om gehandicapte zwemmers, jong en oud, te begeleiden en te leiden naar een echt zwemdiploma. De jury heeft grote waardering voor het enthousiasme van de vrijwilligers en het doel van deze vrijwilligersorganisatie.
Juryrapport
Vrijwilligersverkiezing 2005
13
Vrijwilligersorganisatie van het Jaar 2005
S.P.G.A. Klussenteam
Opgericht door de heer Van Wordragen, is het Klussenteam een onderdeel van de Stichting Platform Gehandicaptenbeleid Alkemade. Inmiddels zijn er twaalf vrijwilligers die, ieder met een eigen specialisme, klusjes verrichten voor de gehandicapte, maar zeker ook voor de oudere medemens. En de bijdrage van ¤ 2,50? Die verdwijnt niet in de eigen zak, maar wordt gebruikt voor de aanschaf van nieuw gereedschap. Klussen kunnen worden gemeld bij de Infolijn. Zij speelt deze aanvragen door naar het Klussenteam, dat vervolgens hun beste man op pad stuurt. Per jaar worden er steeds meer klussen gedaan. De bekendheid van de dienst neemt toe, dat is duidelijk. Zijn er vorig jaar 50 klussen opgeknapt, dit jaar waren dat er 85.
Naast het praktische element heeft een bezoek van het Klussenteam ook een belangrijke sociaal aspect. Al duurt een klus maar twee minuten, de reparateur zit er toch al gauw een uur. Even kletsen.
Aan onderstaande zin, uit een van de voordrachten voor het Klussenteam kan de jury in dit rapport niet voorbijgaan:
"Wij hebben met een verhuizing te maken gehad. Mijn vrouw en ik zijn beiden boven de 80 jaar en we zagen het niet meer zitten. Maar dankzij het klussenteam is alles weer op z´n pootjes terecht gekomen."
De jury is ervan overtuigd dat het Klussenteam een belangrijke maatschappelijke functie heeft binnen de gemeente Alkemade. Zij reikt daarom de prijs voor Vrijwilligersorganisatie van het Jaar 2005 uit aan het Klussenteam van de S.P.G.A.