Gemeente Wormerland


Bliksemenquête wonen en huren in het gemeentehuis

10 januari 2006

De gemeente Wormerland wenst alle huurders (en andere bewoners) van harte een goed 2006 toe, waarin net als in andere jaren de belangen van huurders weer de nodige aandacht vragen in ons beleid. Al enige tijd hangen de voornemens van de minister "boven de markt" om het beleid ten aanzien van huurwoningen te wijzigen. Hierover is zij met de Tweede Kamer in discussie. De corporaties en de gemeenten volgen deze discussie met grote belangstelling en ook huurdersgroepen komen van tijd tot tijd in actie. De minister streeft naar de invoering van haar nieuwe regels in 2007. Voor de gemeenten is het zaak om tijdig met de corporaties in gesprek te gaan over de nieuwe regels en over het samenwerken in de toekomst voor het realiseren en in stand houden van een goede voorraad huurwoningen.

In Wormerland zouden de prestatieafspraken met de corporaties in 2005 zijn herzien, ware het niet, dat er mede door de discussie over de plannen van de minister vertraging is opgetreden. Een werkgroep uit de raad heeft zich in de eerste helft van 2005 ten aanzien van de sociale woningbouw bij laten scholen en in juni nog een discussieavond met deskundigen over de financiering ervan belegd.

In de afgelopen maanden is een bijeenkomst voorbereid, waarin bewoners /huurders door middel van een bliksemenquête om hun mening gevraagd zal worden over diverse zaken, die met wonen en huren te maken hebben. Deze bijeenkomst vindt plaats in het gemeentehuis op 17 januari 2006 om 19.30 uur. Om 21.00 uur sluit de markt en wordt de enquête beëindigd. De politieke markt is deze avond ook de plek, waar de Woningstichting Wormer nieuw beleid zal presenteren en onder meer info zal verstrekken over de werkwijze van Woningnet en de mogelijkheden van woningruilen.

De eerder genoemde werkgroep gaat een aantal stellingen poneren, die de basis van de bliksemenquête zijn. U wordt gevraagd te reageren en aan te geven, waar u het mee eens bent. Andere en eventueel tegenovergestelde meningen zijn welkom en zullen na 17 januari worden besproken en mede van invloed zijn op het toekomstige beleid. Om 21.15 uur zal de burgemeester bij de aanvang van de Raadsagenda het resultaat bekend maken.

Met deze avond begint een voor huurders politiek interessant jaar, waarin een nieuwe raad wordt gekozen, de al genoemde prestatieafspraken op gemeentelijk niveau alle nodige aandacht zullen krijgen en de Tweede Kamerverkiezing van 2007 haar schaduw vooruit zal werpen.

U wordt hierbij van harte uitgenodigd er op 17 januari 2006 bij te zijn.