Grootste Leuteraar van Nederland zit in Groningen

Douwe egberts nederland

Utrecht, 11 januari 2006 - Een nu nog onbekende Groninger mag zich vanaf vanmiddag de Grootste Leuteraar van Nederland noemen. Deze praatjesmaker komt buiten alle verwachtingen uit het hoge Noorden. Dat blijkt uit de examenresultaten ter afsluiting van het keuzevak voor studerend Nederland; Leuteren. Een keuzevak waar alles draait om het nut van nutteloze kennis.

Bij het vak Leuteren, dat Nederlandse studenten de afgelopen twee maanden gratis konden volgen op www.koffieleut.nl, werd nutteloze kennis gedoceerd. Zoals het feit dat gefrituurde spinnen smaken als borrelnootjes. Of dat vrouwen opgewonden raken van de geur van mannelijk okselzweet. Op het eerste gezicht volkomen onzinnige informatie, maar in het dagelijks en toekomstige leven van de student is het plezierige extra bagage. Veel mensen hebben namelijk moeite met het aanknopen van een gesprek. Leuteren heeft daar verandering in gebracht. Want met nutteloze kennis heb je altijd een praatje paraat en schop je het verder in het leven.

Na vijf collegeweken en een afsluitend examen wordt vanmiddag de Grootste Leuteraar van Nederland bekend gemaakt. Veel studenten zijn voor Leuteren geslaagd, maar er kan er maar één de beste zijn. Deze student ontvangt vanmiddag in het programma 'Wout in de Middag' op 3FM een studiebeurs van 5000 euro. Genoeg om een jaar lang te leuteren.

Rotterdam en Amsterdam verslagen
Tussen de steden en onderwijsinstellingen zaten tijdens de collegereeks grote verschillen in resultaten. De Erasmus Universiteit Rotterdam herbergt het grootste aantal goede praatjesmakers, op de voet gevolgd door de Rietveld Academie in Amsterdam. De gemiddelde score van de studenten in de Randstad werd echter naar beneden gehaald door een aantal andere scholen. Andere opvallend goede steden waren al vanaf het eerste college Vlissingen, Enschede en Tilburg.

De beste student scoorde uiteindelijk een 9,4 op het examen. Niet alleen had deze student de hoogste score, ook was hij tijdens het examen de allersnelste, waardoor hij extra punten ontving van Professor Loos. Daarmee is hij de uiteindelijke Grootste Leuteraar geworden. Wie het is horen we vanmiddag bij 'Wout in de Middag'.

Verschil tussen mannen en vrouwen
Eerdere resultaten toonden ook al opmerkelijke verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke studenten. Zo scoorden mannen bijvoorbeeld met gemiddeld een ruime 6 beduidend beter dan de dames met een krappe 5. Maar liefst 40% van de vrouwen scoorde zelfs een onvoldoende.

Het keuzevak Leuteren is helaas afgelopen. Gelukkig hebben veel studenten het vak gevolgd. Voor de rest van studerend Nederland is het studiemateriaal, met alle nutteloze feitjes van de 5 colleges, gratis te downloaden op www.koffieleut.nl .

Noot aan redactie:
De gegevens in dit persbericht komen voort uit de studieresultaten van het keuzevak Leuteren op www.koffieleut.nl.
Wilt u meer informatie, de naam van de Grootste Leuteraar weten of een interview met hem/haar, neem dan contact op met: Douwe Egberts, Bram de Moor, telefoon: 030 297 27 04. Of kijk voor meer informatie over Leuteren op www.koffieleut.nl .