PERSBERICHT - 2006-01-10

Spoorwegmuseum wint ToerNed Attractie Award

Het vernieuwde Spoorwegmuseum in Utrecht is gekozen tot beste attractie van Nederland in 2005 en heeft daardoor de ToerNed Attractie Award gewonnen. De onderscheiding werd op de Vakdag van de Vakantiebeurs tijdens een bijeenkomst in het Holland-paviloen uitgereikt.

De vakjury, bestaande uit exploitanten van recreatiebedrijven en leisureconsultants, oordeelde dat Het Spoorwegmuseum de prijs onder andere verdient vanwege de zeer geslaagde verbinding die het legt tussen het tonen en conserveren van een museale collectie en de wereld van attractieparken. Het museum wil zijn gasten naast inhoud ook plezier aanbieden en dit is zeer goed gelukt.

Motieven
Bijzondere waardering kreeg het spoorwegmuseum verder voor:

û De geslaagde uitwerking van het concept dat zich richt op hoogtepunten uit de wereld van de spoorwegen,
û Het gebruik van zowel acteurs en moderne technologie waardoor het museum een heel dynamisch karakter krijgt,
û De wijze waarop het monumentale stationsgebouw, waar het museum is gehuisvest, gerestaureerd is, en de 19e eeuwse sfeer is doorgevoerd, û De door het museum georganiseerde activiteiten zoals het Winterstation en een Harry Potter feest,
û De aantrekkelijkheid van de website.

Nieuwe dimensie Het Spoorwegmuseum introduceert hierdoor een nieuwe dimensie in dagrecreatieland. De prijs, onder andere bestaande uit een kunstwerk van de Maastrichtse beeldend kunstenaar Ton Freens, is uitgereikt tijdens de opening van de vakantiebeurs op 10 januari in Utrecht.

Over de Award
De ToerNed Attractie Award is een jaarlijkse prijs voor dagrecreatiebedrijven die zich op bijzondere wijze onderscheiden. De prijs is in het leven geroepen door ToerNed een federatie waar een 30 tal Nederlandse dagrecreatiebedrijven bij zijn aangesloten die samenwerken op het gebied van promotie en kennisuitwisseling. De federatie is in 1970 opgericht.

Doelstelling
Met de prijs wil ToerNed het goede kwaliteitsniveau van de Nederlandse attracties onderstrepen en tevens een extra impuls geven aan de kwaliteit en attractiviteit van de Nederlandse dagrecreatiebedrijven.

Foto: De directeur van het Spoorwegmuseum en de Toerned-voorzitter voor het levende Rembrandt-tableau in het Lekker-weg paviljoen op de Vakantiebeurs (foto onder) en met de speciale award-plaquette (boven). Copuright Tourmedia Productions.