PERSBERICHT - 2006-01-10

Surinaamse toerisme-minister Alice Afamo: 'Mooie plekken op aarde niet bederven'

Opening Vakantiebeurs pleidooi voor 'duurzaam toerisme'

De Surinaamse minister van Transport, Communicatie en Toerisme, drs Alice Afamo, heeft dinsdag aan het begin van de Vakdag de officiële openingshandeling verricht van de Vakantiebeurs. In haar toespraak benadrukte ze het belang van 'duurzaam toerisme'. 'We moeten ervoor zorgen, dat de mooie plekken op onze aarde niet volledig worden bedorven', zei de minister.

Door een hand te steken in één van de 21 voelkastjes bij de stand van de Initiatiefgroep Duurzaam Uitgaand Toerisme (IDUT) naast het WereldWijdWeg-theater gaf zij gehoor aan de slogan Duurzaam Toerisme voelt écht goed.

Zelf voelen
Het platform IDUT, het landelijke Nederlandse netwerk voor duurzame ontwikkeling van uitgaand toerisme, wil in samenwerking met de reisbrancheorganisatie ANVR (Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen) de beursbezoeker zelf laten voelen en ervaren wat duurzaam toerisme is. Namelijk niets anders dan vakantie vieren én tegelijkertijd rekening houden met milieu, mensen, natuur en cultuur.

Ongeschonden
Minister Afamo prees het inititatief, dat volgens haar van groot belang is voor het ongeschonden behoud van de natuurlijke omgeving van veel door massatoerisme bedreigde gebieden. "Mijn roots liggen in het Surinaamse 'bos'en ik ben dus zelf eigenlijk ook een product van het duurzaam toerisme", zei ze.

Groeiend besef
"Ook in mijn land is het besef groeiende, dat we onze natuur tegen verdere aanslagen moeten beschermen. Daarbij is een verantwoord evenwicht nodig tussen toeristische en economische belangen en het belang van de natuur. Alleen dan hebben we de garantie, dat ons prachtige binnenland -dat een vrijwel onbeperkte potentie heeft- ook in de toekomst door iedereen nog steeds kan worden bewonderd".

Over het toerisme in Suriname zelf zei Amafo, dat de Surinaamse regering de verdere bevordering van de sector 'heel serieus' neemt. 'De sector moet de komende jaren kunnen uitgroeien tot één van de belangrijke economische poten van het land', benadrukte ze. 'Ik ben hier om het toerisme in Suriname een verdere impuls te geven. Mijn aanwezigheid hier benadrukt de serieusheid van de regering", zei Amafo na haar toespraak aan verslaggevers. "We moeten gewoon het beste voor Suriname eruit halen."

Amafo is daarover heel optimistisch, maar wijst erop dat suces sterk afhankelijk zal zijn van de juiste follow-up op de korte termijn. "De vliegverbindingen zijn een belangrijk issue. We moeten Suriname moet toegankelijker worden voor de rest van de wereld. Daarnaast moeten we bezien hoe we binnen het Caribisch gebied de compeitie aangaan met onze concurrenten op de toeristische markt'.

Steentje bijdragen
De binnen het platform IDUT samenwerkende organisaties gaan ervan uit dat iedere vakantieganger ver weg of dichtbij, in zon en sneeuw, van Twente tot Thailand, met eenvoudige tips zelf een steentje kan bijdragen. Een optimale manier om nu en in de toekomst te genieten van reizen, aldus het persbericht dat zij daarover uitbrachten.

Tips vakantieganger duurzaam toerisme:
Respecteer gewoonten en gebruiken & pas kleding aan en fotografeer alleen als het op prijs wordt gesteld.
Proef en stimuleer op vakantie de plaatselijke keuken. Shop in lokale winkels & geef zo impuls aan lokale werkgelegenheid. Geniet van het voor- of naseizoen & denk aan vakantiespreiding. Behoud flora en fauna & maak gebruik van uitgezette routes in de natuur.
Ga zuinig om met water: schoon water is vaak schaars en dus kostbaar. Bespaar elektriciteit & zet ook de airco niet te hard. Koop of neem geen souvenirs mee die gemaakt zijn van beschermde dieren, planten of koraal.
Reis CO2 neutraal & compenseer als het niet anders kan. Lees verder de tips en adviezen van het ANVR & ga goed voorbereid op reis

Foto's: Tourmedia Productions (c)