PERSBERICHT - 2006-01-10

NBTC-topman Van Driem verwacht ruim 10,3 miljoen buitenlandse bezoekers

Nederland op weg naar toeristisch recordjaar

Het jaar 2006 belooft voor Nederland een toeristisch recordjaar te worden. De verwachtingen voor het inkomend toerisme zijn zeer positief. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) verwacht een groei van zon vier procent, waardoor we uitkomen op een recordaantal bezoekers van 10,3 miljoen', zei algemeen directeur Hans van Driem dinsdag bij de opening van het toeristisch jaar op de Vakantiebeurs in Utrecht.

Volgens de NBTC-topman kunnen het evenement Rembrandt 400, nieuwe vliegverbindingen naar Nederland en de groei van het toerisme vanuit China, India en Rusland als belangrijke factoren worden gezien. Tijdens de Vakdag van de Vakantiebeurs blikte Van Driem terug op het toeristische seizoen 2005 en gaf de verwachtingen voor 2006.

Ook 2005 positief
Ook het toeristische jaar 2005 is positief verlopen. Van Driem: Naar verwachting hebben 9,9 miljoen buitenlandse gasten ons land vorig jaar bezocht. Dit is een stijging van 3% ten opzichte van 2004. Deze groei komt voornamelijk voort uit de belangrijke herkomstmarkten België (+7%), Groot-Brittannië (+7%) en de Verenigde Staten (+13%). In 2005 zien we ook een aanzienlijke groei bij de nieuwe opkomende markten zoals: China, India en Rusland. Al blijft hun volume vooralsnog bescheiden, aldus van Driem.

Minder Duitsers
De belangrijkste herkomstmarkt, Duitsland, liet echter een daling zien in het aantal gasten, die voor heel 2005 waarschijnlijk uit gaat komen op -6%. Redenen hiervoor zijn de nog altijd matig draaiende Duitse economie, de concurrentie met goedkope bestremmingen (onder meer Turkije en Kroatië) en de sterke opkomst van de goedkope vliegverbindingen naar onder andere steden.

Met name het achterblijven van de Duitse bezoekers trof de campings en bungalowparken. Zij ontvingen ongeveer 9% minder buitenlandse gasten dan in 2004. De hotels profiteerden het meest van het groeiende aantal buitenlanders. Zij ontvingen waarschijnlijk over heel 2005 8% meer gasten.

Iets minder binnenlandse vakanties
Uit cijfers van het ContinuVakantieOnderzoek blijkt dat in 2005 in totaal zon 17,3 miljoen vakanties door Nederlanders in eigen land zijn doorgebracht. Ten opzichte van 2004 betekende dit een daling van vier procent. De zwakke economie (onder meer koopkrachtdaling en oplopende werkloosheid), het matige zomerweer en de lage prijzen van buitenlandse vliegvakanties kunnen als belangrijke verklaringen voor de daling worden gezien.

Gelet op de wat positievere economische vooruitzichten mag verwacht worden dat dit het aantal binnenlandse vakanties stabiliseert. Of er sprake zal zijn van groei zal mede afhangen van het zomerweer en de mate waarin het toeristisch bedrijfsleven tegenwicht kan bieden aan de trek naar het buitenland.

Foto: Tourmedia Productions