Fontys


Doekle Terpstra pleit voor meer lef in het hbo

Het hbo mag meer lef tonen en moet zich niet bang laten maken door de boze buitenwereld. Dat stelde Doekle Terpstra, voorzitter van de HBO-raad in zijn toespraak op de nieuwjaarsbijeenkomst van Fontys Hogescholen. Bestuursvoorzitter Norbert Verbraak van Fontys presenteerde bij die gelegenheid de nieuwe buitenlandse naam van Fontys: University of Applied Sciences en kondigde een aantal kennisdebatten aan over competentiegericht leren. maandag 9 januari 2006 door Peter Elshout
Doekle Terpstra prees in zijn nieuwjaarstoespraak Fontys voor haar betrokkenheid bij bestuurlijke ontwikkelingen in de wereld van het hoger beroepsonderwijs. Daarnaast ging hij uitgebreid in op de rol van het hbo in relatie tot onze kennismaatschappij. Het hbo zou zich volgens hem niet in de luren moeten laten leggen door de boze buitenwereld, maar op basis van een eigen agenda lef moeten tonen. Want door het volgen van die eigen agenda levert het hbo een grotere bijdrage aan de ontwikkeling van de maatschappij dan velen denken. Wat dat betreft klopt het beeld niet altijd met de werkelijkheid, zo stelde Terpstra. En het is aan het hbo om dat beeld te corrigeren. Volgens de voorzitter van de HBO-raad valt er daarbij nog een wereld te winnen, vooral door in samenwerking met (regionale) arbeidsorganisaties concreet werk te maken van een leven lang leren. Dat vraagt om wederzijds vertrouwen en bij de uitvoering er van om maatwerk. Terpstra koppelde die ambitie aan het competentiegericht leren dat volgens hem heel goed aansluit op de eisen die bedrijven stellen aan haar werknemers, en waarmee ook tegemoet gekomen wordt aan de wensen van die medewerkers zelf. Om dat te realiseren hebben hbo-instellingen zelfbewustzijn nodig, lef dus, maar ook meer geld van de overheid, want die instellingen zijn `uitgeknepen tot op het bot', aldus Terpstra.

Bestuursvoorzitter Norbert Verbraak sprak tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst een kort woordje. Hij kondigde aan dat Fonts voortaan in het buitenland zich voorstelt als Fontys University of Applied Sciences. En passant hekelde hij de opstelling van de politiek inzake de titulatuur in het hbo die niet het advies van de Commissie Abrahamsen durfde te volgen. Die commissie had zich op verzoek van de politiek gebogen over de titels die afgestudeerden hbo'ers mogen voeren en stelde voor de benamingen Bachelor of Science en Bachelor of Arts te hanteren, op voorwaarde dat de hogescholen voldoende doen aan toegepast onderzoek. In dat verband kondigde hij alvast een stemadvies aan. De bestuursvoorzitter attendeerde voorts de aanwezigen op een reeks van kennisdebatten die in de loop van 2006 gevoerd gaan worden over competentiegericht leren. De bevindingen die in die debatten worden opgedaan, zouden vervolgens kunnen leiden tot zekere beleidslijnen. Ook wees hij op enkele belangrijke ontwikkelingen rondom Biloba. Zo worden vanaf studiejaar 2006-2007 de minoren ingevoerd. Tot slot kondigde hij aan dat Fontys in 2007 een feestje te wachten staat vanwege het feit dat de hogeschool dan vijftien jaar bestaat.