GroenLinks

Namens wie spreekt Balkenende over Afghanistan?

11 januari 2006

Premier Balkenende ontpopte zich gisteren plotseling als ferme voorstander van de nieuwe missie naar Afghanistan. Maar sprak hij als politiek leider van het CDA of als premier? Heeft hij uit het voorafgaande geheim overleg met de beide vice-premiers een signaal van D66-er Brinkhorst gekregen dat hij zich nu ferm durft uit te spreken? GroenLinks wil snel antwoord op deze en enkele andere vragen.

Schriftelijke vragen van het lid Karimi (GroenLinks) aan de minister-president over zijn uitspraak op 10 januari in Zuidhorn inzake de uitzending van Nederland naar de Afghaanse provincie Uruzgan.


1. Klopt het dat u dinsdag 10 januari tijdens een bijeenkomst van het CDA in Zuidhoorn heeft gezegd "Ik wil dat onze militairen een bijdrage leveren aan de wederopbouw in Uruzgan" ? (1) en: Ik zal de Kamer van nut en noodzaak overtuigen. (2)


2. Is dat uw mening als leider van het CDA, of als verwoordde u daarmee een kabinetsstandpunt?


3. Vloeien deze uitspraken voort uit uw vertrouwelijk overleg met vice-premiers Brinkhorst en Zalm voorafgaande aan de CDA-bijeenkomst?


4. Bent u tijdens dit overleg tot overeenstemming gekomen met vice-premier Brinkhorst over de uitzending van Nederlandse militairen naar Uruzgan? Kunt u dat toelichten?


5. Heeft vice-premier Brinkhorst zich achter uw uitlatingen in Zuidhorn gesteld?


6. Hoe verhoudt zich uw uitspraak als CDA-leider met het standpunt van de CDA-fractie in de Tweede Kamer dat uitzending alleen mogelijk is bij een twee-derde meerderheid in de Kamer?


7. Kunt u deze vragen voor aanstaande dinsdag 16 januari 2006 10:00 uur beantwoorden?

11 januari 2006

(1) Trouw, 11 januari 2006
(2) Telegraaf, 11 januari 2006