Siemens

Persbericht

IND 0601.732

Den Haag, woensdag 11 januari 2006

Siemens breidt RFID-systemen uit met Simatic RF600 voor logistiek en distributie

Siemens heeft het leveringsprogramma voor RFID (Radio Frequency Indentification) uitgebreid met Simatic RF600. Bij dit systeem is op een innovatieve manier gebruik gemaakt van geheel nieuwe technieken en componenten. RF600 functioneert op basis van data-overdracht met frequenties in het UHF-bereik. De informatie-overdracht ondersteunt de nieuwe EPC- en de ISO-standaards. RF600 is ontwikkeld voor identificatie van producten en van goederen bij de distributie en in de logistiek. Na intensieve praktijk tests wordt RF600 nu in Amerika en in Europa op de markt gebracht. Als eerste uitbreiding zijn leverbaar het schrijf/leesapparaat Simatic RF610M in uitvoering als mobiel te gebruiken UHF-reader en de smart-labels Simatic RF620L. Gebruikers kunnen de gegevens vanuit het RFID-systeem direct overnemen in het MES-systeem Simatic IT. Hiertoe is bij Simatic IT de nieuwe Production Modeler vrijgegeven, waarmee de ingevoerde gegevens worden aangepast voor verdere verwerking.

Voor het nieuwe RFID-systeem is de mobile reader Simatic RF610M ontwikkeld. Dit schrijf/leesapparaat voldoet aan de nieuwe EPC- en ISO-standaards. De gebruiker kan met dit handzame mobiele apparaat draadloos nieuwe gegevens in elektronische smartlabels invoeren en daarin aanwezige informatie uitlezen. De reader is in te steken bij diverse mobiele apparatuur, zoals pcs, notebooks en pdas. Men kan het schrijf/leesapparaat ook parallel met barcodesscanners in één apparaat toepassen. De systeemsoftware is afgestemd op online- en offline-bedrijf. De uitvoering van het schrijf/leesapparaat voor de Amerikaanse markt is inmiddels volop leverbaar. De variant voor gebruik in Europa wordt dit jaar vrijgegeven.

Nieuw ontwikkeld zijn ook de Simatic RF620L smartlabels. Deze tags hebben ieder voor zich een unieke codering volgens de nieuwe 96-bits EPC-standaard. Hierbij voldoen de smartlabels aan de zogeheten UCODE EPC 1.19. Men kan de tags bevestigen op transportdragers, waarin goederen worden verplaatst of vervoerd, op de verpakking van de producten of op de producten zelf. De geheugenelementen zijn geschikt voor verschillende soorten toepassingen, zoals die bij distributie, logistiek en goederenidentificatie voorkomen. De gegevens in het geheugen blijven gedurende een periode van tien jaar veilig opgeslagen. De smartlabels zijn geschikt voor toepassing bij temperaturen tussen minus 20 en plus 70 graden Celsius. Men kan de tags minstens 100.000 keer opnieuw beschrijven. Het aantal malen, dat een smartlabel kan worden uitgelezen is in feite onbegrensd.

Het systeem Simatic RF600 is volledig afgestemd op koppeling met het MES-systeem Simatic IT. Op die manier wordt de informatie vanuit RFID-gegevens in het bovenliggende softwareniveau ingevoerd en verwerkt. Met de Simatic IT Production Modeler kan men de definitie aanpassen waarmee de informatie geschikt wordt gemaakt voor gebruik in een bepaald bedrijfsadministratiesysteem. De productionmodeler zorgt hierbij voor het omzetten van de RFID-informatie in data, die past in de verwerking van het aanwezige softwaresysteem, bijvoorbeeld bij de goederenontvangst.

De integratie van het RFID-systeem Simatic RF600 in geautomatiseerde identificatiesystemen houdt ook voor de MES-applicatie geheel nieuwe toepassingsmogelijkheden in. In samenhang met RFID kan men informatie, die in de softwaremodule Material Manager is opgeslagen automatisch actualiseren. Dankzij deze koppeling met Simatic RF600 kan men nu ook andere applicaties efficiënt toepassen om de transportwegen te vervolgen van producten in de logistiek en distributie, zoals bij tracking & tracing en bij het genealogy-management.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Raymond van den Berg, Siemens Industry
Tel: (070) 333 8014
E-mail: raymond-vanden.berg@siemens.com

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Internet: www.siemens.nl/persinfo
Digitaal beeldmateriaal is te downloaden van:
http://www.siemens.com/index.jsp?sdc_p=cfi1075924lmno1323133ps5uz3&sdc _bcpath=1327899.s_5%2C%3A1176453.s_5%2C&sdc_sid=33741044079&

Quick links
Kopen bij Siemens
Financieren bij Siemens
Verkopen aan Siemens
Publicaties

10-1-2006 © Siemens Nederland N.V.