Gemeente Boxmeer


Strengere regelgeving Wet werk en bijstand

De Wet werk en bijstand vervangt sinds 1 januari 2004 de Algemene bijstandswet. Een van de veranderingen in de WWB is de regelgeving voor verlagingen (voorheen maatregelen). De WWB kent een aantal verplichtingen die de uitkeringsgerechtigde dient na te komen. Bij het niet nakomen daarvan of wanneer sprake is van andere verwijtbare gedragingen, kan de gemeente maatregelen nemen. Dit staat in de Verordening Afstemming Wet werk en bijstand. Veelal houdt dit in dat de klantmanager een verlaging van de uitkering toepast. Dit kan betekenen dat de uitkering geheel of gedeeltelijk wordt verlaagd.

Werk staat voorop
Per 1 januari 2004 is de Wet werk en bijstand (WWB) van kracht. Belangrijk uitgangspunt van deze wet is: werk staat voorop. Als u een bijstandsuitkering krijgt is het volgens de WWB verplicht zo snel mogelijk werk te vinden. U wordt geacht algemeen geaccepteerd werk te aanvaarden, ofwel werk dat door iedereen als normaal wordt gezien. Dit betekent dat u ook banen moet aannemen die niet aansluiten bij uw opleiding en werkervaring. Er kunnen door u geen eisen worden gesteld aan het soort werk, het aantal uren en de beloning van het werk.

U bent dus verplicht om te solliciteren. Iedere uitkeringsgerechtigde met een bijstandsuitkering heeft deze verplichting: ook alleenstaande ouders en personen van 57,5 jaar of ouder. Een tijdelijke ontheffing van deze arbeidsplicht is alleen mogelijk als er dringende redenen zijn. Denk dan bijvoorbeeld langdurige arbeidsongeschiktheid.

Hulp bij zoeken werk
Lukt het u niet zelf om werk te vinden dan is het mogelijk om daarbij hulp te krijgen. In dat geval valt u binnen het zogeheten reïntegratietraject. Hulp bestaat dan bijvoorbeeld uit het aanbieden van een werkervaringsplaats, scholing, vrijwilligerswerk of taallessen. Met dit reintegratietraject willen we u helpen bij het ontdekken van uw mogelijkheden en het op korte termijn vinden van passend werk.

Verlaging uitkering bij niet nakomen arbeidsverplichtingen

Binnen de WWB geldt een aantal arbeidsverplichtingen: u bent verplicht te solliciteren en werk te aanvaarden of deel te nemen aan een reïntegratietraject. Bovendien bent u verplicht informatie te verstrekken.

Het niet voldoen aan deze verplichtingen betekent dat uw bijstandsuitkering kan worden verlaagd. Niet voldoen aan de verplichtingen wordt volgens de wet verdeeld in drie categorieën.
1. Eerste categorie:


1. het niet geregistreerd zijn of blijven als werkzoekende bij het Centrum voor werk en inkomen (CWI);

2. het langer verblijf houden buiten Nederland dan ingevolge artikel 13, eerste lid, onder d, van de wet is toegestaan, indien er geen plicht tot arbeidsinschakeling is.

Tweede categorie:

1. het in de periode voorafgaand aan de bijstandsverlening en/of de periode gedurende de bijstandsverlening niet naar vermogen trachten algemeen geaccepteerde arbeid te verkrijgen;
2. gedragingen die de inschakeling in de arbeid belemmeren;
3. het langer verblijf houden buiten Nederland dan de wettelijke toegestane periode van vier weken, indien er een plicht tot arbeidsinschakeling is.

Derde categorie:

1. het niet aanvaarden van algemeen geaccepteerde arbeid;
2. het door eigen toedoen niet behouden van algemeen geaccepteerde arbeid, dan wel andere bronnen van inkomsten;
3. het niet of onvoldoende nakomen van de verplichting tot gebruik maken van een door het college aangeboden voorziening, waaronder begrepen het niet of onvoldoende meewerken aan een onderzoek naar de mogelijkheden tot arbeidsinschakeling, scholing of zelfstandige participatie.

Het bovenstaande kunt u terugvinden in artikel 9 van de Wet werk en bijstand.

Voldoet u niet aan de verplichtingen, dan kunnen de volgende verlagingen worden toegepast.


* 20% van de bijstandsnorm gedurende minimaal 1 maand en maximaal 3 maanden bij gedragingen van de eerste categorie;
* 50% van de bijstandsnorm gedurende minimaal 1 maand en maximaal
3 maanden bij gedragingen van de tweede categorie;
* 100% van de bijstandsnorm gedurende minimaal 1 maand en maximaal
3 maanden bij gedragingen van de derde categorie.

Verlaging bij niet-voldoen aan reïntegratieverplichting Deelname aan een reïntegratietraject is één van de verplichtingen, verbonden aan de Wet werk en bijstand. Wanneer u niet meewerkt aan een reïntegratietraject, wordt de bijstand gedurende een periode van minimaal 1 maand en maximaal 3 maanden met 100% verlaagd. Ofwel, u ontvangt in deze periode geen uitkering.

In de (oude) Algemene bijstandswet bedroeg de korting op de uitkering
20% voor de duur van 1 maand. Hieruit valt duidelijk af te leiden dat in de Wet werk en bijstand nog meer dan in de Algemene bijstandswet werk voorop staat. Kunt u werken, dan wordt u ook geacht dat te doen.

Verlaging uitkering bij niet voldoen aan inlichtingenplicht Volgens de WWB (artikel 17) bent u verplicht inlichtingen te verstrekken. Het niet of niet-behoorlijk voldoen aan deze verplichting kan ertoe leiden dat u ten onrechte bijstand heeft ontvangen, of ten onrechte een te hoog bedrag aan bijstand heeft ontvangen.

Wanneer u de inlichtingenverplichting niet, of niet-behoorlijk nakomt, kan dit leiden tot de volgende verlaging:


* 20% van de bijstandsnorm gedurende 1 maand, indien het netto benadelingsbedrag minder bedraagt dan 500;

* 50% van de bijstandsnorm gedurende 1 maand, indien het netto benadelingsbedrag gelijk is aan of meer bedraagt dan 500 maar minder bedraagt dan 2000;

* 100% van de bijstandsnorm gedurende 1 maand, indien het netto benadelingsbedrag gelijk is aan of meer bedraagt dan 2000.

Wanneer u herhaaldelijk de inlichtingenplicht niet nakomt, zonder dat dit leidt tot het ten onrechte ontvangen van bijstand, wordt ook een verlaging toegepast van 20% van de bijstandsnorm gedurende 1 maand.

Verlaging uitkering bij tekortschietend besef van verantwoordelijkheid Met de bijstandsuitkering ontvangt de uitkeringsgerechtigde middelen van bestaan. Wanneer blijkt dat u met de aan u geboden middelen op een onverantwoorde wijze omgaat, zal een verlaging van de uitkering worden toegepast. Dit staat in artikel 18, lid 2 WWB. De verlaging wordt afgestemd op de periode dat als gevolg van de gedraging eerder of langer recht bestaat op bijstand. In de wet wordt dit een tekortschietend besef van verantwoordelijkheid genoemd.

Een tekortschietend besef van verantwoordelijkheid kan uit allerlei gedragingen blijken, zoals:

* een onverantwoorde besteding van vermogen;
* geen of te late aanvraag doen voor een voorliggende voorziening;
* het niet nakomen van de verplichting tot instellen alimentatievordering.

De verlaging ordt op de volgende wijze vastgesteld:


* 20% van de bijstandsnorm gedurende 1 maand bij een periode van 1 maand of korter;

* 50% van de bijstandsnorm gedurende 1 maand bij een periode van 1 tot 3 maanden;

* 100% van de bijstandsnorm gedurende 1 maand, bij een periode van
3 maanden en langer.

Bij het onverantwoord interen van vermogen bedraagt de verlaging 100% van de geldende uitkeringsnorm. Dit gedurende een periode die neerkomt op de periode waarover eerder aanspraak op uitkering moet worden gemaakt.

Verlaging uitkering bij zeer ernstige misdragingen Wanneer een belanghebbende zich zeer ernstig misdraagt tegenover het college of de ambtenaren, onder omstandigheden die rechtstreeks verband houden met de uitvoering van de wet, wordt een verlaging toegepast van 100% gedurende minimaal 1 maand tot maximaal 6 maanden.

Verlaging bij niet-nakomen nadere verplichtingen De WWB stelt reguliere wettelijke verplichtingen. Daaraan toegevoegd kan de gemeente nadere verplichtingen opleggen. Deze verplichtingen hebben ten doel de uitkeringsgerechtigde te begeleiden naar werk. Ook kan het college verplichtingen opleggen met als doel de bijstandsuitkering uit te keren, te verminderen of te beëindigen. Een verplichting kan inhouden dat u zich medisch moet laten behandelen. Dit uiteraard op advies van een arts.

Wanneer een of meerdere nadere verplichtingen zijn opgelegd en deze niet in voldoende mate worden nagekomen, wordt een verlaging toegepast van 50% van de bijstandsnorm gedurende 1 maand.

Informatie
De verordening kunt u nalezen via onderstaande link.

Verordening Wet werk en bijstand.