Gemeente Arnhem

Kunstopdracht brede school Malburcht
Het college van B&W van Arnhem heeft besloten om de kunstopdracht voor brede school De Malburcht te gunnen aan beeldend kunstenaar Marjolijn Mandersloot uit Eindhoven.

Percentageregeling
Bij de bouw van de brede school is 1% van de bouwsom gereserveerd voor een kunstopdracht. In samenspraak met architect Otto van Dijk en een werkgroep van gebruikers van de brede school, is een opdracht geformuleerd. Op de publicatie van de opdracht kwamen ruim 100 reacties. Uit de inzendingen zijn drie kunstenaars geselecteerd om een schetsontwerp te maken.
De commissie Beeldende Kunst en Vormgeving en de werkgroep kozen unaniem voor het ontwerp van beeldend kunstenaar Marjolijn Mandersloot en hebben deze keuze aan het college voorgedragen.

Groep 9
Marjolijn Mandersloot ontwierp voor de brede school "Malburcht" een kunstwerk met de titel "groep 9". Het werk bestaat uit 9 aluminium apen van verschillende grootte, die op een aantal markante punten, in, op of aan het gebouw worden bevestigd. Het kunstwerk wil de diverse gebouwdelen visueel met elkaar verbinden. Tegelijkertijd maakt het kunstwerk een sociale verwantschap tussen de verschillende gebruikersgroepen zichtbaar. Vanwege de sterke groepsband zijn de aapfiguren als metafoor gebruikt.
Het idee is de gebruikers op speelse wijze er van bewust te maken dat de brede school een echte ontmoetingsplek is: van kinderen tot ouderen, sporters, fanfare en kaartclub.
De titel groep 9 kan geĂŻnterpreteerd worden als een fictieve schoolverlatersgroep die het hele complex van een afstand observeert en bewaakt.