Gemeente Giessenlanden


Kunstmenu openbare basisscholen van start

De leerlingen van de openbare basisscholen gaan vanaf januari smullen van hun kunstmenu. De openbare scholen van Giessenlanden vinden het belangrijk de cultuurbeleving van de basisschoolleerlingen te stimuleren. Met Kunstmenu komen de leerlingen in aanraking met alle vormen van professionele kunst: muziek, beeldende kunst, literatuur, theater, dans en film. Voor de leerlingen en leerkrachten van groep 1 tot en met 8 staan dit schooljaar voorstellingen, films en tentoonstellingen op het programma. Kunstmenu wordt gerealiseerd door Kunstgebouw (stichting kunst en cultuur Zuid-Holland), de provincie Zuid-Holland, de gemeente Giessenlanden en de werkgroep "KUNST-OOG", met vertegenwoordigers van alle openbare scholen.

Voor de kleuters staat de theatervoorstelling De betoverde put van poppentheater Koekla op het programma. De Oekraïense poppenspeelster Christina Boukova brengt de Russische versie van het bekende sprookje Vrouw Holle op een bijzondere manier tot leven.

De groepen 3 en 4 krijgen beeldende kunst. Iedere klas krijgt met de tentoonstelling Madiwodo sieraden een week lang een zogenaamd Madiwodo-kastje in het lokaal. Elke dag gaat er een deurtje open en komen de leerlingen meer te weten over de sieraden en de kunstnaar die ze maakte.

Voor groep 5 en 6 is er het literatuurpakket Het huis van Marie. Tien kleine boekjes laten samen het huis van Marie zien. In ieder boekje is een voorwerp of meubelstuk aan het woord en leren de leerlingen te bekijken en te vertellen vanuit een ander perspectief.

Groep 7 gaat naar de Deense jeugdfilm Valkenhart. In deze film, die in 1999 de publieksprijs van het Amsterdamse Cinekid-festival won, probeert de negenjarige Katja haar favoriete vogel te redden uit de handen van een bekende vogelopzetter. Een bijzondere film, met weinig gesproken woorden, maar des te meer prachtige beelden.

De leerlingen van groep 8 gaan naar de theatervoorstelling Twee Patat Met; gespeeld door studenten van de MBO Theaterschool in Rotterdam. Na een ongeluk komt Leo in een rolstoel terecht. Wat dit betekent voor hemzelf en zijn omgeving wordt duidelijk in deze ontroerende productie met dans en zang.

Bij alle Kunstmenu-activiteiten wordt door Kunstgebouw educatief materiaal voor de leerkrachten geleverd. Het stimuleert de leerlingen een verbinding te maken tussen de voorstellingen en hun belevingswereld. Uitgangspunt hierbij is, dat de voorstellingen en tentoonstellingen niet op zichzelf staande gebeurtenissen zijn, maar deel uitmaken van het geheel aan kunstzinnige oriëntatie binnen de school. Er vinden klassengesprekken plaats en de leerlingen gaan zelf aan de slag.

De voorstellingen vinden plaats in een van de dorpshuizen van de Tilgroep. De directie van de TILGROEP ondersteunt de cultuurbeleving van kinderen en stelt hun dorpshuizen gratis beschikbaar voor de voorstellingen van het KUNSTMENU.