Gemeente Leeuwarden

CDA: vragen over ondersteuning minima energiekosten

Bron: (11-01-2006)
Schriftelijke vragen van de fractie van het CDA aan burgemeester en wethouders als bedoeld in artikel 41, eerste lid, van het Reglement van orde gemeenteraad van de gemeente Leeuwarden. Leeuwarden, 10 januari 2006

Op 9 december jongstleden heeft het kabinet besloten een bedrag van 35 miljoen euro ter beschikking te stellen voor de bijzondere bijstand. Een deel van dit bedrag zal ook aan de gemeente Leeuwarden toekomen. Het bedrag is het resultaat van de onderhandelingen tussen Kamer en kabinet over een vorm van tegemoetkoming voor de stijgende energiekosten. Het kabinet heeft aan de extra 35 miljoen euro echter geen specifiek doel gekoppeld. Dat wil zeggen dat het extra bedrag geen doeluitkering is.

Deze vorm van inkomensondersteuning kan door de betreffende bijstandsgerechtigde besteed worden naar eigen inzicht. Navraag bij de Tweede Kamer leert ons dat het bedrag van 35 miljoen euro een voordeel van rond de 90 euro per gezin kan opleveren. Bijstandsgerechtigden dienen hier echter wel een aanvraag voor in te dienen bij de gemeente. Op grond hiervan stellen wij u graag de volgende vragen:


1. Heeft het college op dit moment duidelijkheid over de omvang van het bedrag dat door het rijk aan de gemeente extra beschikbaar zal worden gesteld voor de bijzondere bijstand?;
2. Is het college bereid om het extra ontvangen bedrag te oormerken als tegemoetkoming voor de gestegen energiekosten? Indien dat noodzakelijk mocht zijn, is het college bereid om eventuele besluitvorming daartoe op zeer korte termijn aan de gemeenteraad voor te leggen?

3. Deelt het college met ons de mening dat de bijstandsgerechtigden recht hebben op deze financiële tegemoetkoming en dat er een extra inspanning door de gemeente geleverd moet worden om het bedrag bij de rechthebbenden terecht te laten komen?
4. Is het college bereid om de bijstandgerechtigden, die aanspraak kunnen maken op deze extra tegemoetkoming, via een brief op de hoogte te stellen van deze mogelijkheid en hen daarbij een laagdrempelige mogelijkheid te bieden aanspraak op de tegemoetkoming te maken?

5. Kan het college aangeven wat de uitvoeringskosten, die met dit voorstel gemoeid zouden zijn, zouden gaan bedragen?

Wij verzoeken u vriendelijk op zeer korte termijn ons van uw antwoord op de hoogte te stellen.

Met vriendelijke groet,

Thea Koster,
lijsttrekker CDA Leeuwarden.

Gea Dames,
portefeuille Sociale Zaken.