Gemeente Leeuwarden

PAL GroenLinks: vragen hennepplantage MC Schaaf

Bron: PAL GroenLinks (11-01-2006)
Schriftelijke vragen hennepplantage muziekcentrum Schaaf Leeuwarden, 10 jan 2006

Geacht college,

Net zoals vele Leeuwarders zijn wij verbaasd door de vondst van een grote wietkwekerij in muziekcentrum Schaaf. Voor ons is dit een signaal hoe wenselijk het is om te komen tot een legalisering en regulering van softdrugs om dergelijke gevaarlijke excessen te voorkomen. Maar vooral het aspect van brandveiligheid rond een stedelijke ontmoetingsplek midden in een woonomgeving verontrust ons in hoge mate. Wij moeten niet denken aan een inferno op deze plek in de binnenstad.

Naast een compliment voor de politie met de ontdekking en daarmee het voorkomen van een mogelijke ramp hebben wij vragen naar aanleiding van de uitlatingen van politiechef Cor Reijenga in de Leeuwarder Courant van vandaag. Hier stelt hij dat er maar liefst drie maanden onderzoek nodig waren na de tip.


1. Is er na de tip drie maanden geleden contact geweest tusssen politie en/of brandweer en college, c.q. de burgemeester?
2. Waarom heeft de gemeente het risico genomen om hangende het onderzoek toch de muziek- en andere voorstellingen in muziekcentrum Schaaf te laten doorgaan?
3. Waarom moest het politieonderzoek zo lang duren en wat heeft het college gedaan om dit te versnellen? Wat gaat het college doen om dit in de toekomst te versnellen?
4. Vindt het college ook dat zij gedurende een dergelijk belangwekkend onderzoek van de politie op de hoogte moet zijn van de veiligheidsrisico's?

5. Welke conclusies trekt het college uit deze oprolling over het handhavings- en veiligheidsbeleid ten aanzien van het op commerciële en (vooralsnog) illegale basis telen van wiet?

In afwachting op uw antwoorden,

namens de fractie PAL GroenLinks,

Gerben Hoogterp, woordvoerder welzijn en veiligheid.

PAL GroenLinks is een van de initiatiefnemers en ondertekenaars van het manifest `Open de Achterdeur'.